Γυναίκα στην πολιτική | Κατερίνα Ε. Δασκαλάκη

Δεν ξέραμε από που να αρχίσουμε… Να ρωτήσουμε για την δημοσιογραφία, την πολιτική ή… την συγγραφή;

«Οι τιμητικές διακρίσεις είναι ωραίες την στιγμή που τις παίρνεις. Αν τις κρατήσεις με ισχύ στην μνήμη σου, αν μείνεις σε αυτές, μπορεί να σε εμποδίσουν να εξελιχθείς, να πας πιο πέρα…Αν όμως, προχωρήσεις στην ζωή ,πέρα από τις βραβεύσεις , θα ανακαλύψεις και άλλα πράγματα…»

Γεννήθηκε στην Αθήνα (26 Μαρτίου 1944).Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι. Μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθύντρια (πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα), αρθρογράφος και χρονογράφος της εφημερίδας Μεσημβρινή. Συνεργάστηκε επίσης για ένα διάστημα και με την Καθημερινή. Για την δημοσιογραφική της δράση έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Πέννα» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, καθώς και με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Δίδαξε επί τέσσερα εξάμηνα ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1993) στο Τμήμα ΜΜΕ και Ενημέρωσης. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1994-1999).

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας λέξεις στην δημοσιογραφία;

Δεν θα σας πω τις αγαπημένες μου λέξεις! Θα σας πω όμως τις λέξεις που δεν χρησιμοποιώ ποτέ. Αλήθεια και λειτούργημα!
Θα αναρωτιέστε γιατί…

Η αλήθεια είναι μια παράξενη λέξη. Ο δημοσιογράφος κάνει μια πολύ σύνθετη δουλειά. Καλείται να παρατηρήσει καταστάσεις και ανθρώπους. Στην συνέχεια,καλείται να αποτυπώσει με λέξεις αυτό που βλέπει.Επομένως, μέσα από αυτήν την διαδικασία φιλτράρει τα γεγονότα .Μπορεί μάλιστα να «παίξει» με τις λέξεις…Αν π.χ θέλει να γράψει μια φράση …Ο δράστης «εκτέλεσε» έχει διαφορετική σημασία με τον όρο «δολοφόνησε» . Η λέξη που θα επιλέξει, θα καθορίσει και την οπτική του αναγνώστη για το γεγονός.
Από την άλλη …. η λέξη «λειτούργημα» είναι βαριά λέξη!Εμείς οι δημοσιογράφοι δεν κάνουμε κάτι εθελοντικά, ενσυνείδητα. Είναι και αυτό ένα επάγγελμα που στο τέλος του μήνα πληρώνεται. Επιπλέον, υπάρχουν συμφέροντα , παρεμβάσεις …

 

Πιστεύετε ότι στην πολιτική σας σταδιοδρομία αλλάξατε τον κόσμο προς το καλύτερο;

Ως πολιτικός δεν άλλαξα τον κόσμο! Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ,κοροϊδεύει τον κόσμο. Όμως ,ως Ευρωβουλευτής , σ΄ ένα συλλογικό – υπερεθνικό όργανο, πιστεύω ότι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου! Δεν καλυτέρευσα τον κόσμο. Όμως, αγωνίστηκα με ευσυνειδησία ως μέλος των εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ελληνική ομάδα στην οποία ανήκα, λειτουργούσε με διάθεση συλλογική, με παλμό. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να περάσουμε τις θέσεις της Ελλάδας στην Ευρώπη. Να ακουστεί η φωνή μας για το καλό της Χώρας μας.

 

Δημοσιογραφία ή πολιτική; Ποια από τις δράσεις  «έκλεψε» την καρδιά σας;

Αγάπησα πολύ την δημοσιογραφία.Ξεκίνησα στα 17 μου χρόνια. Θυμάμαι ξεκίνησα κατευθείαν στον τύπο.Έτυχε. Εκείνη την εποχή δίναμε εξετάσεις – ξεχωριστά – για κάθε Σχολή που θέλαμε. Αν π.χ θέλαμε 2 διαφορετικές σχολές , δίναμε δυο φορές εξετάσεις. Έκανα πολλά πράγματα παράλληλα. Μετά από πολύ δουλειά κατάφερα να διευθύνω μια καθημερινή ,πολιτική εφημερίδα, την «Μεσημβρινή». Η δημοσιογραφία θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Η σχέση μου με την πολιτική ήταν … εφήμερη!

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής σας στην ΕΕ πώς αισθανθήκατε την έννοια του χρέους για την Ελλάδα;

Βαριά είναι η αίσθηση του χρέους!!!! Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου – φυσικά – έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα!Την Ελλάδα την εκπροσώπησα και αργότερα ως Πρέσβης της Ελλάδας της Unesco.Το μόνο που μου ζήτησε ο τότε Πρωθυπουργός ήταν : «Να υψωθεί η Ελλάδα». Όταν είσαι έξω από την Ελλάδα είναι αλλιώς… Οι Έλληνες την αγαπούν και την υποστηρίζουν πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό.

 

Με ποια Χώρα της ΕΕ έχει η Ελλάδα κοινά σημεία και κοινά συμφέροντα , κατά την άποψή σας;

Δεν θα το τοποθετούσα σε μια Χώρα συγκεκριμένα. Θα έλεγα όμως ότι έχουμε κοινά σημεία με τις Χώρες του Νότου αλλά και την Κύπρο. Με τις Χώρες του Βορρά υπάρχει διαφορά απόψεων…Έκδηλη είναι μια κοινή αντίληψη ότι οι Χώρες του Νότου είναι πιο χαλαρές. Δεν είναι όμως αλήθεια. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις αργίες των λαών του Νότου είναι πολύ λιγότερες από τις αργίες των εργαζομένων στον Βορρά. Με το παράδειγμα θέλω να πω ότι καμία φορά επικρατούν εσφαλμένες αντιλήψεις για τα κράτη – μέλη της Κοινότητας και δημιουργούνται εντυπώσεις…
Από την άλλη , υπάρχουν και Χώρες που επιθυμούν να ασκήσουν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία για 1η φορά συνένωσε τους Ευρωπαίους. Επικράτησε ομοφωνία μεταξύ των κρατών – μελών. Μέσα σ΄ ένα τέτοιο πλαίσιο η Ελλάδα έχει χρέος να διαπραγματευτεί και να υπάρχει δυναμικά ,έστω και μέσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα.

Πόση δύναμη έχει ένας Ευρωβουλευτής της Ελλάδας;

Όση δύναμη έχει και ένας Ευρωβουλευτής από κάθε Χώρα της Κοινότητας. Έχει την ίδια δύναμη ψήφου. Βέβαια, η Ελλάδα σε σχέση με την Γαλλία και την Γερμανία έχει λιγότερες ψήφους λόγω πληθυσμιακών δεδομένων. Όμως, η ισχύς εν τη ενώσει …

 

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες ως γυναίκα στην πολιτική αλλά και στην δημοσιογραφία ;

Πριν από χρόνια , οι άνδρες όταν συνειδητοποίησαν ότι θα συμμετέχουν και οι γυναίκες σε όλο το πολιτικό φάσμα τρομοκρατήθηκαν. Νόμιζαν ότι οι γυναίκες θα πάρουν την εξουσία. Έτσι, η γυναίκα ξεκίνησε να παλεύει με τις προκαταλήψεις…. Οι γυναίκες στο Κοινοβούλιο είναι 62. Στο κοινοβούλιο της ΕΕ είμασταν 5 στους 22 . Σήμερα , αυτό έχει αλλάξει. Η γυναίκα έχει ισότιμο ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε όμως μια διαφορά .Ο άνδρας χρειάζεται να αποδείξει στην καριέρα του μια ή δυο φορές ότι αξίζει την θέση του. Όμως,η γυναίκα καλείται να αποδείξει καθημερινά ότι αξίζει αυτήν την θέση .Χρειάζεται να το αποδεικνύει κάθε ημέρα και κάθε λεπτό …Ένας άνδρας επίσης, ακόμη και αν παρασυρθεί, λέει ό,τι θέλει. Η γυναίκα όμως , μετράει τα λόγια της.

Ποια τιμητική διάκριση θυμάστε περισσότερο;

Οι τιμητικές διακρίσεις είναι ωραίες την στιγμή που τις παίρνεις. Αν τις κρατήσεις με ισχύ στην μνήμη σου, μπορεί να σε εμποδίσουν να εξελιχθείς, να πας πιο πέρα…Αν όμως, προχωρήσεις στην ζωή ,πέρα από τις βραβεύσεις , θα ανακαλύψεις και άλλα πράγματα…Το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα είναι να ανοίξω το παράθυρο και να δω τον κόσμο με … άλλα μάτια ! Θέλω να «θαυμάσω» αυτόν τον κόσμο, να τον βλέπω κάθε ημέρα αλλιώς… «Θαυμάζω» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει απορώ. Γι΄ αυτό και η αρχή της φιλοσοφίας είναι η απορία ,ο θαυμασμός ,το ερωτηματικό…

Log in with your credentials

Forgot your details?