"Η κοινωνία της γνώσης - κοινωνικά προβλήματα"

Διάλεξη του επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Α. Δεναξά.

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου, IB MYP5, στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτικής Παιδείας και της ενότητας «Κοινωνία και Κοινωνικά Προβλήματα», μία ξεχωριστή διάλεξη-συζήτηση του επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, Ν. Δεναξά. Τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Κοντόσταυλος, Κοινωνιολόγος του CGS.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων στάθηκε στη διάκριση ανάμεσα στο άτομο και το πρόσωπο που η σύγχρονη τεχνολογία πολλές φορές προωθεί, στη λογική του “μετανθρώπου”, δηλαδή τη λογική της πλήρους επικράτησης της τεχνολογίας, όχι ως βοηθός, αλλά ως κατακτητής της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο κ. Δεναξάς επικεντρώθηκε επίσης στο πεδίο συνάντησης της Κοινωνιολογίας με τη Θεολογία, αλλά και με τις άλλες κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες, γνωστικά πεδία που δίνουν τη δυνατότητα να στοχαστούμε πάνω στην ελευθερία του προσώπου και μπορούν να δημιουργήσουν στέρεες κοινωνικές σχέσεις και αξίες.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και διατυπώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ερωτήματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες.

  • Ποια μπορεί να είναι τα όρια της δημοκρατίας;
  • Υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει κάποια κοινωνία χωρίς την παρουσία του θρησκευτικού φαινομένου και τι θα σήμαινε αυτό για τους πολίτες της;

Μία όμορφη συνάντηση δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας με πλούσιο προβληματισμό και αναστοχαστική διάθεση για το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.

http://scholar.uoa.gr/ndenaxas/home

Log in with your credentials

Forgot your details?