Πρόγραμμα Rizes – Μελίνα Μερκούρη

Η χρονιά μας προχωρά και, στις συναντήσεις μας, οι προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς συνεργάζονται στις μεγάλες δημιουργίες τους. Μεγάλοι μουσικοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνογράφοι, όλοι βρίσκονται και ξαναβρίσκονται μαζί, σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, σε συναυλίες και σε βιβλία. Κι έτσι, μέσα στο μυαλό μας σχηματίζεται η ιδέα μιας χαρισματικής γενιάς, που έζησε πολύ δύσκολες για τη χώρα μας περιόδους, που έβγαλε «Φως μέσα από τα Σκοτάδια».

Πόλεμοι, Κατοχή, Εμφύλιοι, Δικτατορίες, ένας αιώνας γεμάτος σκληρές αλλαγές και ανατροπές, και … οι «καλεσμένοι» μας εκεί, με πείσμα, να διεκδικούν Ελευθερία, να παράγουν Τέχνη, να διαμορφώνουν Παιδεία, να παραδίδουν τα μεγάλα Μαθήματα. Μιλώντας για τη ζωή τους, περνάμε ξανά και ξανά μια σπουδαία «επανάληψη» της Ιστορίας αυτού του πολυτάραχου αιώνα. Σε αυτή τη συνάντησή μας, βρέθηκαν η Μελίνα Μερκούρη με το Μάνο Χατζιδάκι, ο Ζυλ Ντασσέν με το Νίκο Καζαντζάκη, η μελωδία του Μίκη, που πρέπει να την προσέξει κανείς για να καταλάβει ότι είναι γράμμα ενός εξορίστου, η διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο αγώνας μιας χώρας να διαφυλάξει το παιδί που γέννησε: τη Δημοκρατία.

Όλα αυτά από τη συνάντηση αυτών των «παλιών φίλων». Που έχουμε την τιμή και τη χαρά, να λαμβάνει χώρα στο σχολείο μας. Επόμενος σταθμός μας, οι Λογοτέχνες που «έντυσαν» τον αιώνα αυτόν, με την Τέχνη τους. Και είναι πάρα πολλοί.

Log in with your credentials

Forgot your details?