Rizes 15/2/22

Ένας από τους πιο μεγάλους μας ποιητές, το πρώτο Νόμπελ της χώρας μας το 1963, ο Γιώργος Σεφέρης, ήταν το θέμα της συνάντησής μας αυτήν την εβδομάδα.

Μια προσωπικότητα που έφερε τη «Στροφή» στην Ελληνική Ποίηση. «Στροφή» ήταν και ο τίτλος της πρώτης ποιητικής του συλλογής, που έφερε τη νεώτερη ποίηση στη χώρα μας. Ένας υψηλόβαθμος πρεσβευτής της χώρας μας στο Λονδίνο και στην Κύπρο, σε εποχές πολύ δύσκολες. Ένας Έλληνας που ριψοκινδύνευσε την καριέρα και τη ζωή του, όταν έκρυβε στο σπίτι του καταζητούμενους από τους Ναζί στην Κατοχή. Ένας Έλληνας που συγκλόνισε την Ευρώπη με τη δήλωσή του στο BBC, ενάντια στη δικτατορία του ΄67, όταν καταδίκαζε το καθεστώς και προέβλεπε την τραγωδία της Κύπρου. Ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ταξίδεψε μέχρι την Αφρική για να κάνει πράξη τις ιδέες του. Ένας Νομπελίστας που μίλησε για την Ελληνική Γλώσσα κατά τη βράβευσή του στη Στοκχόλμη: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη.»

Τον ακούσαμε στη δήλωσή του στο BBC. Είδαμε σπάνια βίντεο από τη ζωή του και ακούσαμε τις συγκλονιστικές φωνές των χιλιάδων Ελλήνων που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, το 1971, να τραγουδούν την «Άρνηση» και να απαιτούν δημοκρατία και ελευθερία.

Δεν ολοκληρώσαμε, φυσικά, το ταξίδι μας στη ζωή του. Έπεται συνέχεια.

Log in with your credentials

Forgot your details?