Βία στα γήπεδα: Αλήθειες και ψέματα!

Οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας αναρωτιούνται:

«Τι ομάδα είσαι;» Γιατί το αθώο ερώτημα εξελίσσεται σε παγίδα θανάτου…

Αθλητικοί παράγοντες με μεγάλη εμπειρία στους αθλητικούς χώρους, προπονητές , αθλητές καταθέτουν την δική τους άποψή σχετικά με το θέμα.

Οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας της Ά Γυμνασίου/ΙΒ MYP, συγκλονισμένοι από την δολοφονία του πρωτοετούς φοιτητή στην Θεσσαλονίκη,αναζητούν συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες αλλά και τις σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος. Αναζητούν επίσης λύσεις τις οποίες μοιράζονται μαζί σας.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε τις παρακάτω συνεντεύξεις!

Συζητάμε με τον κ. Νίκο Μπουντούρη,

«Σας κατατροπώσαμε!»

Αυτή δεν είναι μια επιθετική συμπεριφορά; Στο γήπεδο «δεν κατατροπώνουμε, δεν  διαλύουμε. Νικάμε, υπερέχουμε ! Απολαμβάνουμε με αξιοπρέπεια την νίκη  μας και χαιρόμαστε τον αγώνα τον καλό, τον τίμιο!»

 

«Όλα είναι θέμα παιδείας!

Εσείς οι νέοι θα αλλάξετε το μέλλον προς το καλύτερο! Εμείς την κάναμε αυτήν την Χώρα αλλά εσείς μπορείτε να την φτιάξετε!»  

Ο κ. Μπουντούρης είναι πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής . Πλέον εργάζεται ως προπονητής. Είναι ο  πρώτος και μοναδικός Έλληνας παίκτης που έχει στο παλμαρέ του Κυπέλλου Κυπελλούχων, Κύπελο Κόρατζ και το τρόπαιο της Εuroleage ταυτόχρονα.  Ως βασικός παίκτης των ομάδων του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού αλλά και του ΠΑΟΚ έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού.

Απάντησε λοιπόν στα ερωτήματά μας ως εξής:

 

Ακούγονται πολλές βωμολοχίες στα γήπεδα. Παράλληλα, έντονες είναι  οι επιθετικές συμπεριφορές. Μπορείτε να τις μειώσετε ως προπονητής ;

Η εκπαίδευση των παικτών είναι ζήτημα θεμελιακής σημασίας. Ακόμη πιο θεμελιακής σημασίας είναι η εκπαίδευσή  στην παιδική και εφηβική ηλικία. Όταν τα παιδιά έρχονται στο γήπεδο, καλλιεργείται η σχέση προπονητή – παίκτη.

Λέω πάντα στους αθλητές μου: «Όταν παίζετε, να με κοιτάτε στα μάτια. Θα κοιτάτε εμένα, όχι την κερκίδα». Αν ένα παιδί απαντήσει στις βωμολοχίες που ακούει κατά την διάρκεια του αγώνα-σύμφωνα με τον κανονισμό- τιμωρείται από  τον διαιτητή. Βασική αρχή της εκπαίδευσης είναι : «Δεν επιτρέπουμε καμία παρενόχληση από την κερκίδα. Ούτε καν τις επιδοκιμασίες δεν ακούμε». Η σχέση προπονητή – αθλητή πρέπει να είναι πολύ δυνατή! Αυτή μπορεί να είναι η συμβολή μας στην μείωση κάθε βωμολοχίας.

 

Ποιοι γεννούν την βία στους αθλητικούς χώρους, κατά την άποψή σας;

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλευτούν εύκολα την αγνή αγάπη των μικρών παιδιών για την ομάδα τους. Όλα ξεκινούν από μικρή ηλικία. Όταν τα παιδιά αποκτούν αρχές και υιοθετούν αξίες. Όλοι έχουμε μερίδιο στην επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη κι εσείς, όταν παίζετε στα διαλείμματα ένα σύντομο παιχνίδι ποδοσφαίρου λέτε:

Σας διαλύσαμε»

-«Σας κατατροπώσαμε!»

Αυτή δεν είναι μια επιθετική συμπεριφορά; Στο γήπεδο «δεν κατατροπώνουμε, δεν  διαλύουμε. Νικάμε, υπερέχουμε! Απολαμβάνουμε με αξιοπρέπεια την νίκη  μας και χαιρόμαστε τον αγώνα τον καλό, τον τίμιο!»

Αν καταφέρουμε ένα παιδί να στέκεται στο γήπεδο με αξιοπρέπεια, έχουμε νικήσει κάθε κακόβουλο που θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την  αγνή παιδική αγάπη για την ομάδα.

 

Οι οπαδοί περιορίζουν την επιθετικότητά τους αποκλειστικά στον χώρο του ποδοσφαίρου;

Φυσικά και όχι. Γι ΄αυτό πρέπει να είστε υποψιασμένοι! Πολλοί από αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται φίλαθλοι, μπορεί να σας σταματήσουν στον δρόμο και να σας ρωτήσουν:

-Τι ομάδα είσαι;

Ξύλο…

Είσαι από εδώ;

Ξύλο…

Τι είναι αυτός ; Είναι ΠΑΟΚ;

Ξύλο!

Το κίνητρο δεν είναι η ομάδα. Είναι η κλοπή. Πρέπει όμως να γίνουν πειστικοί. Να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Στην Θεσσαλονίκη το έχω ζήσει αυτό.

Φοράς κίτρινο κασκόλ;

Θα σε κλέψω και θα σου πάρω και τα χρήματα!

 

Πίσω από μια φανέλα μπορεί να  υπάρχει παραβατικότητα! Εμπορευματοποίηση και βία πάνε μαζί!

 

Ποια είναι η ηλικία των «σκληρών οπαδών;»

Το 80%  των οπαδών ξεκινούν από παιδιά, 16 – 17 χρονών. Στην αρχή η αγάπη τους για την ομάδα είναι μεγάλη και εκφράζεται έντονα. Στην συνέχεια, εντάσσονται σε ομάδες οπαδών. Ανήκουν κάπου!Ανήκουν σε μια ομάδα ανθρώπων με τα ίδια χαρακτηριστικά, με τα ίδια ρούχα, τις ίδιες μάσκες,  τους ίδιους πόθους. Αυτή η αγάπη όμως γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι, εξελίσσονται σε «στρατό»!

 

Ποιο είναι το προφίλ των οπαδών;

Μπορεί να είναι και άνθρωποι με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι οι άνθρωποι που βγαίνουν εκτός εαυτού. Είναι οι άνθρωποι που επιτίθενται αναίτια στον δρόμο, στην γειτονιά… Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι σχετίζεται άμεσα με την αγωγή στην οικογένεια και το  σχολείο. Αν η οικογένεια αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο της, να σταθεί στο ύψος της, οι άνθρωποι γίνονται ευεπίφοροι σε κάθε δελεαστική μαζική πρόταση. Γίνονται «στρατός»!

 

Γι αυτό, όπλο του ανθρώπου είναι η παιδεία!

 

Μετά τα γεγονότα στην  Θεσσαλονίκη άλλαξε κάτι από την πλευρά των οπαδών;

Ναι…! Για ένα μήνα- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ηρέμησαν. Βέβαια, δεν σταμάτησαν ποτέ να χρησιμοποιούν εκφράσεις «τους σκίσαμε». Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα. Όλοι είδαμε το πανό που ανέβηκε στον αθλητικό χώρο μια εβδομάδα μετά την δολοφονία. Κατά την άποψή μου, ένας υπάλληλος της ομάδας θα έπρεπε να το κατεβάσει άμεσα! Οι παίκτες θα μπορούσαν να το θεωρήσουν ως προϋπόθεση για να παίξουν!

 

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού;

Φυσικά! Ο καθένας από εμάς τους μεγαλύτερους έχει χρέος να συμβάλει με την στάση του! Γι αυτό είμαι εδώ σήμερα. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι επένδυση για το μέλλον! Γνωρίζω ότι κάποιοι από εσάς – εκτός από «δημοσιογράφοι» – είστε και αθλητές! Αν παίξετε στον αθλητικό χώρο τίμια και χωρίς επιθετικότητα, εγώ θα έχω επιτύχει. Αν πείσω έστω και ένα παιδί ότι η βία δεν είναι λύση, εγώ θα έχω επιτύχει. Ο καθένας λοιπόν, πρέπει να κάνει το δικό του χρέος! Αν συμβεί αυτό, ναι είμαι αισιόδοξος!

Συζητάμε επίσης με τον κ.Παπαχρήστου!

«Η βία στα γήπεδα είναι υπόθεση όλων μας!»

 

«Θέλει δουλειά από όλους μας! Όλοι – αθλητικοί παράγοντες, γονείς, προπονητές- χρειάζεται να «μεγαλώσουμε», να ωριμάσουμε , να συνειδητοποιήσουμε τις αξίες στην ζωή!»

 

«Κι εσείς… μπορείτε να βάλετε τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες!»

 

Ο κ. Παπαχρήστου Γιάννης είναι Ενωσιακός προπονητής Coordinator Juventus Academy Athens. Διπλωματούχος προπονητής της Uefa. Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Τον ρωτήσαμε λοιπόν:

Κάποιοι από εμάς ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Ύστερα από τόση βία, τι θα μας συμβουλεύατε;

Μέσα από τον αθλητισμό θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι! Στον αθλητισμό υπάρχει σεβασμό, δικαιοσύνη. Υπάρχει όμως και αδικία και κακό και διαφθορά… Αυτά δηλαδή που ακολουθούν και στην ζωή.

 

Η βία στα γήπεδα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια , κατά την άποψή σας;

Κατά την άποψή μου, η βία θα σταματήσει αλλά … θα πάρει καιρό! Θέλει δουλειά από όλους μας! Όλοι – αθλητικοί παράγοντες, γονείς, προπονητές- χρειάζεται να «μεγαλώσουμε», να ωριμάσουμε, να συνειδητοποιήσουμε τις αξίες στην ζωή!

 

Κι εσείς… μπορείτε να βάλετε τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες !

 

Γιατί οι οπαδοί δεν συλλαμβάνονται;

Υπάρχει αθλητικό νομοσχέδιο! Οι οπαδοί συλλαμβάνονται. Όμως αφήνονται ελεύθεροι. Πλέον, με τον νέο νόμο, ο οπαδός που παραβαίνει τον νόμο, φυλακίζεται για 3 χρόνια.

 

Οι οπαδοί συμπεριφέρονται βίαια μόνο στο όνομα της ομάδας τους;

Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που διαπράττουν βίαια επεισόδια στα γήπεδα, δεν εκφράζονται βίαια μόνο εκεί. Το 95% των συλληφθέντων είναι γενικότερα βίαιοι άνθρωποι. Η ομάδα είναι η δικαιολογία!

 

Ποιες είναι οι αιτίες γέννησης της βίας στα γήπεδα, κατά την άποψή σας;

Η οικογένεια έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης. Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με εντάσεις, στο γήπεδο αναζητά διέξοδο. Ειδικά μάλιστα, όταν πιστεύει ότι μπορεί να εκφραστεί σε ένα περιβάλλον που επικρατεί χαλαρότητα και οι νόμοι δεν λειτουργούν… ξεσπά, εκτονώνεται!

 

Ποια είναι η ευθύνη της οικογένειας  για την βία στα γήπεδα;

Οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται για βίαια επεισόδια μεγαλώνουν χωρίς πειθαρχία. Είναι πολύ αισθητή η απουσία των γονέων. Η βία μεταξύ των γονέων. Η βία προς το παιδί είναι φαινόμενα καθημερινά γύρω μας.

Τι πρέπει να γίνει δηλαδή για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Οι γονείς είναι σημαντικό να «ελέγχουν» τα παιδιά τους. Να θέτουν όρια στην καθημερινότητά τους. Εσείς τα παιδιά έχετε εικόνες από παντού. Από το διαδίκτυο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δελεαστικές προκλήσεις είναι μεγάλες για κάθε άνθρωπο… πόσο μάλλον για ένα παιδί !Επίσης, είναι σημαντικό για κάθε γονέα να είναι δίπλα στο παιδί του. Τα προβλήματα επιλύονται μόνο με συζήτηση , με ηρεμία. Ποτέ με θυμό!

 

Γιατί σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, η βία στα γήπεδα έχει μειωθεί;

Σε άλλες χώρες αποφασίστηκε ότι η βία στα γήπεδα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Στην Αγγλία λοιπόν, η μεγάλη αλλαγή έγινε με την Πρωθυπουργό Θάτσερ! Πίστεψε ότι: «Ένας νόμος φθάνει! Έως εδώ η βία.» Απέκλεισε λοιπόν όλες τις ομάδες από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα έσοδα περιορίστηκαν για τις ομάδες κατά 50%. Επομένως, οι Πρόεδροι των ομάδων αναζήτησαν ειρηνικές διεξόδους για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Μπήκαν στην διαδικασία να ελέγχουν οι ίδιοι τους οπαδούς τους .

Τι έκαναν οι Πρόεδροι λοιπόν;

  • Έβαλαν κάμερες στους ποδοσφαιρικούς χώρους.
  • Πλήρωσαν ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα γήπεδα προκειμένου να ελέγχουν τους οπαδούς.
  • Αφαίρεσαν τα κάγκελα από όλους τους αθλητικούς χώρους.

Η Αγγλία ήταν η 1η χώρα που αφαίρεσε τα κάγκελα από τους ποδοσφαιρικούς χώρους! Ακολούθησαν και άλλες Χώρες. Η Ολλανδία , η Γερμανία. Είμαστε η μόνη χώρα που διατηρούμε τα κάγκελα! Τα κάγκελα ξυπνούν τον ταραξία. Δεν είναι εικόνα ειρήνης για έναν αθλητικό χώρο!

 

Η Αγγλία ήταν η 1η χώρα σε ποσοστά αθλητικής βίας. Χρειάστηκε μόνο 1 χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα!

 

 

Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, κατά την άποψή σας, για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα;

Είναι καθοριστική  η συνεργασία Πολιτικών Κυβερνήσεων, Προέδρων Ομάδων, Υπουργείου Αθλητισμού και Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Οι νόμοι. Είναι σημαντικό  να γίνουν πολύ πιο αυστηροί. Αν ο δράστης γνωρίζει ότι σε περίπτωση σύλληψης θα αντιμετωπίσει φυλάκιση 8 ετών, θα το ξανασκεφτεί!

Οι Πρόεδροι. Σε περίπτωση βίαιων περιστατικών στους αθλητικούς χώρους, αναγκαία  είναι η επιβολή μεγάλων προστίμων. Αν γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν 200.000 ευρώ ,ο ίδιος ο Πρόεδρος της αθλητικής ομάδας θα βάλει κάμερες στον αθλητικό χώρο για να εμποδίσει την επανάληψη του φαινομένου.

Οι ίδιοι οι παίκτες: Οι παίκτες αποτελούν πρότυπα για χιλιάδες ανθρώπους. Μπορούν να μην δίνουν δικαιώματα. Να διατηρούν την δέουσα αγωνιστική συμπεριφορά. Να μην συμβάλλουν με την στάση τους στην πρόκληση επεισοδίων. Το ποδόσφαιρο έχει κερδίσει την προσοχή του 70% του κόσμου. Είναι ο Βασιλιάς των αθλημάτων. Το 30% είναι τα υπόλοιπα αθλήματα. Πολλά μάτια πάνω στο ποδόσφαιρο. Άρα μεγάλη είναι και η δύναμη των αθλητών.

Η οικογένεια. Αγωγή. Διάλογος. Αποδοχή. Το παιδί είναι σημαντικό να μεγαλώνει με αξίες. Nα διαμορφώνει ήθος!

Συζητάμε με τον κ. Τριανταφυλλίδη Παναγιώτη!

Ασχολείται  με το ποδόσφαιρο από την ηλικία των 6 που ξεκίνησε στην ακαδημία του Απόλλωνα Χαλανδρίου. Σήμερα είναι Προπονητής των ακαδημιών ΠΑΟΚ Κομοτηνής και Απόλλωνα Χαλανδρίου.

Πόσο συχνές είναι οι βωμολοχίες κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα εφήβων;

Οι βωμολοχίες είναι συχνές και έντονες ακόμη και στα τοπικά πρωταθλήματα. Φέρονται άσχημα, κάνουν χειρονομίες.

 

Πώς αντιδράτε;

Δεν δίνουμε σημασία. Στο γήπεδο πρέπει να είμαστε εμείς και οι αντίπαλοι. Κανείς άλλος. Ως προπονητής εξηγώ στα παιδιά ότι είμαστε εμείς και η αντίπαλη ομάδα. Κανείς άλλος.

 

Ποιοι γεννούν την βία, κατά την άποψή σας;

Πάντα οι ίδιοι οι οπαδοί. Φέρουν μεγάλη ευθύνη. Παράλληλα όμως, φέρουν ευθύνη τα μέλη των ομάδων αλλά και οι Πρόεδροι.

 

Γιατί φτάσαμε στην δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη;

Το φαινόμενο διαιωνίζεται. Η Πολιτεία τόσα χρόνια αδρανεί. Δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η Αγγλία απέκλεισε τις ομάδες της από τα παγκόσμια πρωταθλήματα προκειμένου να σταματήσει την οπαδική βία. Στην Ελλάδα οι οπαδοί δεν φοβούνται τίποτε. Στην Θεσσαλονίκη έχουν γίνει και άλλα περιστατικά. Χρόνια τώρα κινούνται σαν στρατός. Λόγω τύχης δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο δολοφονίας.

 

Η πανδημία έχει κάνει τους νέους στους αθλητικούς χώρους πιο επιθετικούς;

Η ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντηθεί. Γενικότερα, η πανδημία  οδήγησε σε κατάσταση εγκλεισμού και σε κατάσταση πίεσης. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι δυνατόν να επηρέασε πολλούς από εμάς. Πολλοί από τους εφήβους έχουν χάσει την σειρά τους. Είναι «μπουχτισμένοι». Θέλουν να εκτονωθούν. Δυστυχώς, τα παιδιά που εκφράζονται με επιθετικότητα, εκφράζονται ίσως ακόμη πιο επιθετικά εκεί που αισθάνονται ότι μπορούν.

 

Ποιο είναι το προφίλ ενός οπαδού;

 Ο οπαδός έχει ως μοναδικό του ενδιαφέρον το γήπεδο. Επιθυμεί αποκλειστικά να βρεθεί με τα μέλη της ίδιας ομάδας, να φωνάξει μαζί τους. Δεν πηγαίνουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Πηγαίνουν όμως αποκλειστικά για να φωνάξουν όλοι μαζί! Να υπάρχουν όλοι μαζί…Έτσι, αποκτούν ταυτότητα.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οι παλιές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα!

Η βία στα γήπεδα είναι ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες αιτίες. Αποτελεί ένα κοινωνικό πεδίο δραστηριότητας και ως εκ τούτου επηρεάζεται και επηρεάζει πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά συμβάντα. Όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία με αντίστοιχο αναλογικό τρόπο θα αυξάνεται και στον αθλητισμό.

Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα σε οργανωμένο επίπεδο δεν είναι καθόλου πρόσφατο, αφού η εμφάνιση του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή, λίγο μετά την οργάνωση της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου στην Αγγλία και την εξάπλωσή της στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιστορικές έρευνες σχετικά με την προέλευση και την προϊστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο πρωτοεμφανίζεται τον 13ο αιώνα στην Αγγλία, καταδεικνύουν ότι, ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν συνδεδεμένο με βίαιες εκδηλώσεις, ακόμη και με θανατηφόρα επεισόδια οφειλόμενα σε τοπικισμό, σε χρήση αλκοόλ ή σε φανατισμούς – εχθρότητες εκτός γηπέδων.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η οπαδική βία είναι μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Η εξέλιξη της άρχισε από τότε που η Πολιτεία δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την περιθωριοποίηση της. Παλαιότερα, όταν ένας οπαδός δημιουργούσε εντάσεις και επεισόδια και συλλαμβάνονταν από τους αστυνομικούς, την επόμενη μέρα αφήνονταν  ελεύθερος. Μετά από το θλιβερό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, η Πολιτεία έχει πάρει πιο δραστικά μέτρα. Έτσι, όταν ένας οπαδός δημιουργεί φασαρία, επεισόδια και αναταράξεις μέσα στο γήπεδο, μπορεί να χάσει την είσοδο του στο γήπεδο όταν παίζει η ομάδα του, να συλληφθεί, ακόμα και να φυλακιστεί αν προβεί σε παράνομες πράξεις.

Ιάσονας Νασιώκας

Η βία στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς σημειώνονται όλο και περισσότερο περιστατικά οπαδικής βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα τον τελευταίο καιρό.

Πιστεύω ότι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό και την ομάδα τους δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που προκαλούν αυτά τα περιστατικά είναι χούλιγκανς, οι οποίοι ψάχνουν έναν τρόπο να επιτεθούν σε κάποιον ή να καταστρέψουν έναν χώρο και βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από τον αθλητισμό. Εκεί θεωρούν ότι  οι νόμοι είναι πιο χαλαροί.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στο να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Πρώτον, η έλλειψη παιδείας οδηγεί πολλές φορές τους ανθρώπους να καταλήγουν να ακολουθούν τέτοιες συμπεριφορές. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στο σπίτι τους καθώς το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο να τους προσφέρει αυτά που χρειάζονται.

Το θέμα με την οπαδική βία είναι δυστυχώς θλιβερό και όλος ο κόσμος εύχεται να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά και να μπορεί ο κάθε φίλαθλος να λέει ελεύθερα το όνομα της ομάδας του χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα! Πόσο ελευθερία έχουμε σε μια κοινωνία αν δεν μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς τον φόβο των οπαδών ή να μην μπορέσουμε να εκφραστούμε ελεύθερα;

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι η βία στο ποδόσφαιρο. Αυτά τα βίαια γεγονότα τα προκαλούν άνθρωποι που έχουν έλλειψη παιδείας και σεβασμού και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με το άθλημα του ποδοσφαίρου. Το άθλημα αυτό το βρίσκουν ως αφορμή για να προκαλέσουν  φασαρία βία και κακό. Το αποτέλεσμα της βίας είναι να χτυπάει και να τραυματίζεται κόσμος, οι οπαδοί να μην ευχαριστιούνται τους αγώνες και οι αθλητές και οι ομάδες να τιμωρούνται κάποιες φορές με περιορισμούς. Έτσι,το άθλημα χάνει την ομορφιά του και γίνεται επικίνδυνο για όλους.

Προκειμένου να μειωθεί η βία θα χρειαστεί η πολιτεία να πάρει αυστηρότερα μέτρα με μεγαλύτερη ποινή με σκοπό να φοβηθούν όσοι προκαλούν τα επεισόδια. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδευτούν τα παιδιά από μικρά τόσο από την οικογένεια όσο κι από το σχολείο να σέβονται τις επιλογές των άλλων αλλά και να υποστηρίζουν τις ιδέες τους  αλλά και τις ομάδες τους χωρίς φανατισμό αλλά με ψυχραιμία και ισορροπία. Τέλος θα πρέπει οι προπονητές στις ακαδημίες ποδοσφαίρου να προσπαθήσουν να είναι φιλικοί και ψύχραιμοι με τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο. Χρειάζεται να κατανοούν τις δυσκολίες τους, να τα βοηθούν  όπου χρειάζεται και να τα εμψυχώνουν όταν χάνουν με σκοπό να διορθώνουν τα λάθη τους χωρίς φωνές και τιμωρίες.

Αν ακολουθήσουμε όλα αυτά πιστεύω ότι θα μειωθεί αρκετά η βία στο ποδόσφαιρο και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το άθλημα αυτό όπως πραγματικά του αξίζει!

Γιώργος Γιασλάς

Log in with your credentials

Forgot your details?