Βιοδιασπώμενα Πλαστικά: Καινοτομία ή Μύθος ;

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια παγκόσμια καινοτομία η οποία θα σώσει τις θάλασσές μας -και όχι μόνο-από την μόλυνση . Είναι λοιπόν έτσι και αν ναι ,γιατί δεν τα κατασκευάζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα;

 

«Κανενός είδους πλαστικό δεν πρέπει να απορρίπτεται στο περιβάλλον όσο καλά κι αν βιοαποσυντίθεται. Κανένα πλαστικό δεν ανήκει στο περιβάλλον. Τελεία και παύλα».

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πλαστικά αυτά,διαλύονται σε μικρά κομματάκια.Ωστόσο,δεν εξαφανίζονται και παραμένουν στις θάλασσες.Συγκεκριμένα, τα υλικά από πολυαιθαλένιο ή πολυπροπυλένιο δεν διασπώνται από μικροοργανισμούς σαν τα οργανικά απόβλητα π.χ κλαδιά, νεκρά ζώα, ξερά φύλλα κ.α.Όπως τονίζει και ο Χάσο φον Πόγκρελ πρόεδρος της Εuropean Bioplastics « Κανενός είδους πλαστικό δεν πρέπει να απορρίπτεται στο περιβάλλον όσο καλά κι αν βιοαποσυντίθεται. Κανένα πλαστικό δεν ανήκει στο περιβάλλον. Τελεία και παύλα».

 

Σκεφτείτε λίγο πως θα ήταν η μέρα μας, αν στον αέρα υπήρχαν παντού μικροποσότητες πλαστικού… Έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθουν και τα ψάρια.

 

Kαι έχει απόλυτο δίκιο. Εκτός από το γεγονός ότι μολύνουν τις θάλασσες είναι και επικίνδυνα για τα ψάρια. Σκεφτείτε λίγο πως θα ήταν η μέρα μας, αν στον αέρα υπήρχαν παντού μικροποσότητες πλαστικού… Έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθουν και τα ψάρια.

Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: Μήπως να ερευνούσαμε και να αξιολογούσαμε καλύτερα οτιδήποτε θεωρείται οικολογικό; Μήπως η τάση μας να επενδύουμε επάνω σε έργα που αποβαίνουν αρνητικά για το μέλλον της ανθρωπότητας, μήπως είναι ακόμη μια ανώριμη μας επιλογή;

Μαλλίρης Νίκος – Μαθητής Ά Γυμνασίου

Log in with your credentials

Forgot your details?