Ζωή και πολιτισμός πριν από επτά χιλιετίες “Ένα ταξίδι στο χώρο-χρόνο”

Oι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου (IB MYP 2) του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τη Φιλόλογο Ντορέττα Λαμπροπούλου για το Δισπηλιό στην Καστοριά, τον πρώτο προϊστορικό λιμναίο οικισμό στον ελλαδικό χώρο. Με διερευνητικό τρόπο κατανόησαν πως πρωτεύοντα ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου, ήδη από τα προϊστορικά έτη διαδραμάτιζε η φύση. Όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου από την επιλογή μιας θέσης μόνιμης ή περιοδικής κατοίκησης, έως και την συλλογή φυσικών πόρων απαραίτητων για τη σίτιση του, είναι άμεσα συνυφασμένες με αυτή.

Το πλούσιο προσωπικό φωτογραφικό υλικό της καθηγήτριας και η επιστημονική της τοποθέτηση έκαναν τους μαθητές να ταξιδέψουν, να περιηγηθούν, να προβληματιστούν, να διατυπώσουν ερωτήματα, να κατανοήσουν την έννοια της αλλαγής, της εξέλιξης και του πολιτισμού.

Μια επίσκεψη στο Προϊστορικό Δισπηλιό δεν είναι ένας απλός περίπατος, είναι ένα μεγάλο ταξίδι που σε πάει πολύ μακριά. Σε μια χώρα του aγνώστου και του αινιγματικού, που την ονομάζουμε «Προϊστορία», όπου τα πράγματα μπορεί να μην είναι όμοια με όσα μας περιβάλλουν σήμερα, έχουν, όμως, τη σημασία τους για την κατανόηση της εξέλιξης και της ιστορικής συνέχειας.

http://www.ime.gr/chronos/01/gr/nl/nni/dispiliofr.html

Log in with your credentials

Forgot your details?