Οι μαθητές του προγράμματος academia στις 22-23 Φεβρουαρίου διεύρυναν το γνωστικό τους πεδίο μέσα από την παρακολούθηση διαλέξεων στον τομέα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και μέσα από βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες.
Καλεσμένη ομιλήτρια η κ. Φωτεινή Καλογερογιάννη, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής ΕΚΠΑ στον τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Υποψήφια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επιστημονική συνεργάτης του ΑΠΘ.
22/2 Academia Junior
Στερεότυπα και προκαταλήψεις VS Γνώση και αποδοχή
Ο «άλλος» μπορεί να εκληφθεί συγχρόνως και ως εχθρός και ως φίλος, αναφέρει ο Καπισίνσκι συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο σ’ ένα διάλογο που θέτει στο επίκεντρο τον προβληματισμό τι είναι αυτό που τοποθετεί τον «άλλον» στη θέση του εχθρού ή του φίλου. Σημαντική παράμετρος για την κατανόηση του θέματος αυτού είναι οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αποτελούν τον μηχανισμό της διάκρισης (είτε θετικής είτε αρνητικής) που οδηγεί αναπόφευκτα στην εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών και πολλές φορές με ακραίες εκδηλώσεις βίας απέναντι στον «άλλον». Βασική αιτία της επικράτησης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι η ξενοφοβία, ο φόβος του διαφορετικού, με τον οποίο ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι και ο οποίος καταρρίπτεται μέσα από την επαφή με τον «άλλον», τη γνώση ότι η διαφορετικότητα είναι στοιχείο της μοναδικότητάς μας και την αποδοχή.
Μέσα από την παρούσα διάλεξη οι μαθητές κατανόησαν τις έννοιες στερεότυπα, προκαταλήψεις και την αναγνώριση του διαφορετικού ως σημείου αληθινής επαφής, υγιούς αλληλεπίδρασης και ουσιαστικής αναγνώρισης των δικαιωμάτων του εαυτού και του «άλλου» στον σύγχρονο κόσμο.
23/2 Academia Senior
Ένας κόσμος σε κίνηση: πολλαπλές ταυτότητες και διαπολιτισμική επικοινωνία
Οι σύγχρονες κοινωνίες χαρακτηρίζονται πολυπολιτισμικές, πολυφυλετικές και πολυγλωσσικές και τα μέλη αυτών διαμορφώνουν πολλαπλές ταυτότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σημερινού κόσμου. Η συνθήκη που επιτρέπει αυτή την αναδιάταξη του κόσμου είναι η κινητικότητα των ανθρώπων. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές -που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο-, η εύκολη και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και οι ελεύθερες μετακινήσεις έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Η αναθεώρηση των παραδοσιακών ρόλων, η προσαρμοστικότητα των πτυχών της ταυτότητάς των ατόμων και η επικοινωνία πέρα από τα σύνορα είναι πλέον απαραίτητες για να βρει ο σύγχρονος άνθρωπος τη θέση του στον σύγχρονο κόσμο. Καταλύτης αυτής της διαδικασίας είναι η διαπολιτισμική διάσταση της επικοινωνίας.
Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με ένα προφητικό video. Πριν την προβολή του οι μαθητές ερωτήθηκαν: Αν γινόταν πόλεμος και είχατε 10΄ να εκκενώσετε το σπίτι σας τι θα παίρνατε μαζί σας; Οι απαντήσεις πολλές και ποικίλες από κινητά τηλέφωνα, ρούχα, τρόφιμα, νερό, χρήματα κ.α. Ακολούθησε συζήτηση για όλα όσα προσδιορίζουν την ταυτότητά μας.