Ομιλητές

ΝΑΣΣΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αλεβιζόπουλος Νάσσος

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της THERAPTEN BIOSCIENCES Inc., British Columbia, Καναδάς

Ο Νάσσος Αλεβιζόπουλος έχει 25ετή εμπειρία στην έρευνα και μεταφραστική ανάπτυξη φαρμάκων, σε μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας και πολυεθνικές και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας (βασική επιστήμη, μεταφορά τεχνολογίας, συγκέντρωση κεφαλαίων, προκλινική και κλινική ανάπτυξη, ρυθμιστικές υποθέσεις).

 

Εργασιακή Εμπειρία

11/2016 – σήμερα: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Therapten Biosciences Inc., British Columbia, Καναδάς – Ανάπτυξη βιολογικών φαρμάκων με βάση τον ογκοκατασταλτικό παράγοντα PTEN

4/2009 – σήμερα: Ανεξάρτητος Σύμβουλος Έρευνας, Εξέλιξης και Αδειοδότησης βιο-φαρμακευτικών προϊόντων, (ορφανών) φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής (Ν. Αμερική, Ε.Ε., Κίνα). Αξιολόγηση διαπραγμάτευση και αδειοδότηση διανοητικής ιδιοκτησίας (διπλώματα ευρεσιτεχνίας), συμβόλαια δικαιοχρησίας στη βιοτεχνολογία (licensing), οικονομοτεχνική ανάλυση και μοντελοποίηση βιοτεχνολογικών επενδύσεων (biofinance – π.χ. rNPV-EV/EBITDA), ιατρική συγγραφή αιτήσεων (IND/IMPD CMC) για Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΜΑ, MHRA, FDA κλπ.), τεχνική αξιολόγηση και εμπειρογνωμοσύνη για Ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής π.χ. Eureka/Eurostars, Horizon 2020, European Research Council.

9/2011–6/2016: Διευθύνων Σύμβουλος, Zestagen SA, Λοζάνη, Ελβετία – Προκλινική ανάπτυξη μονοκλωνικού αντισώματος έναντι της HSP90.

4/2006-12/2009: Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικής Ανάπτυξης & Αδειοδότησης, Regulon Inc., California, ΗΠΑ & Regulon AE, Αθήνα – Προκλινική & κλινική ανάπτυξη λιποσωμιακής σισπλατίνης

6/2002-5/2005: Διευθυντής Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Ανάλυσης, Specialty Care, Novartis, Ελλάδα

1/1999-9/1999: Clinical Research Associate, Quintiles, Γερμανία

1/1998-12/1998: Post-doctoral research scientist – Friedrich Miescher Institute, Βασιλεία, Ελβετία

 

Σπουδές

2000: MBA, Πανεπιστήμιο Λοζάνης

1996: Διδακτορικό στη Μοριακή Βιολογία (PhD), Πανεπιστήμιο Λοζάνης

1991: Πτυχίο Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Διακρίσεις

Δύο (2) παγκόσμια διπλώματα ευρεσιτεχνίας (PCT) με 1 απονεμηθέν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας US Patent Office

1997: Brunner Prize για το καλύτερο από 187 διδακτορικά

Τέσσερις (4) δημοσιεύσεις (πρώτο όνομα)

????????????????????????????????????

Ευθυμιόπουλος Σπύρος

Καθηγητής Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου – Νευροβιολογίας, στο Βιολογικό τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος έλαβε πτυχίο Βιολογίας από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα το 1991. Στην συνέχεια και για μια περίοδο 10 ετών μετακινήθηκε στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai όπου εργάστηκε ως ερευνητής στην μοριακή βάση της νόσου Alzheimer. Το 2001, ενσωματώθηκε στο Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επικουρος Καθηγητής και σήμερα κατέχει την θέση του Καθηγητή. Την περίοδο 2001 έως σήμερα ο κ Ευθυμιόπουλος έχει ουσιαστική συμβολή στην εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας αλλά και άλλων Τμημάτων ή Σχολών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε την έρευνά του στην μοριακή βάση της νόσου Alzheimer και έχει παράγει συνολικά περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από Εθνικούς όσο και Διεθνείς οργανισμούς. Ο κ Ευθυμιόπουλος έχει προσκληθεί σε διεθνή συνέδρια, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της αλλοδαπής και ημεδαπής για να δώσει ομιλίες σχετικά με την έρευνά του. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και έχει ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθειες της εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις Νευροεπιστήμες. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολογικών Επιστημών

Sophie_Mavrikou_EU_CONEXUS

Μαυρίκου Σοφία

Επίκουρη καθηγήτρια, τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Επικ. Καθ. Σοφία Μαυρίκου είναι μέλος του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και του Κέντρου Εφαρμογών Κυτταροβιολογικών Τεχνολογιών του ΓΠΑ από το 2007. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στη Βιοτεχνολογία, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη βιοηλεκτρικών και ηλεκτροχημικών βιοαισθητήρων και την in vitro τοξικολογία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή έργα. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεχή συνεργασία με τη βιομηχανία στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην κατεύθυνση της διερεύνησης της εμπορικής αξίας των βιοαισθητήρων για εφαρμογές στην υγεία και την ασφάλεια τροφίμων.

Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 25 άρθρων με κριτές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 3 κεφαλαίων διεθνών βιβλίων και 28 παρουσιάσεων σε συνέδρια. Είναι επιμελήτρια ενός διεθνούς βιβλίου και κριτής υποβληθέντων χειρογράφων προς δημοσίευση σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης μέλος του Hellenic BioCluster (HBio) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας Εφαρμογών στις Επιστήμες Υγείας (HSnanoHS/ELENEPY).

Είναι αποδέκτης, μαζί με τον Καθηγητή Σπυρίδωνα Κίντζιο, του 2ου Βραβείου του Διαγωνισμού IDEA INCUBATOR το 2021 για την καλύτερη βιοϊατρική εφεύρεση παγκοσμίως. Επίσης είναι αποδέκτης του 1ου Βραβείου στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 για την παρουσίαση ενός Εργαστηρίου Βιοαισθητήρων για Εφαρμογές Ασφάλειας Τροφίμων. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά Pitching Sessions Εθνικών και Ευρωπαϊκών Διαγωνισμών Crowdfunding και Venture για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοαισθητήρων για εφαρμογές στην ιατρική, στην άμυνα και στην ασφάλεια τροφίμων.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μιχαλόπουλος Ευστάθιος

Ειδικός λειτουργικός επιστήμονας Β’ στο εργαστήριο Αναγεννητικής Ιατρικής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών

H ενεργός δέσμευση του Δρ. Ευστάθιου Μιχαλόπουλου με την έρευνα στον τομέα της εφαρμοσμένης ιατρικής μηχανικής αρχίζει κατά τη διάρκεια του βασικού πτυχίου (BSc with Hons in Biomedical Sciences) και συνεχίζεται με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in Medical Engineering) στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το διδακτορικό του ήταν διεπιστημονικής φύσεως αφού συμπεριελάμβανε ειδικότητες επιστημόνων χειρουργικής, βιολογίας και μηχανολογίας, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε  και με την Εθνική Υπηρεσία Ιστών και Αίματος (National Blood Service and Tissue Services) του Γενικού Θεραπευτηρίου του Λιντς. Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των επιδράσεων του μηχανικού ερεθίσματος στη διαφοροποίηση των ανθρώπινων μεσεγχυματικών κυττάρων προερχόμενων από μυελό των οστών ενηλίκων. Ως μέλος του Ιδρύματος Ιατρικής και Βιολογικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής (Institute of Medical and Biological Engineering, iMBE) η συμβολή του ήταν καθοριστική, καθώς δημιούργησε νέα πρωτόκολα, συμπεριλαμβάνοντας νέα πειραματικά σχέδια και μετρήσεις.

Μετά το πέρας των διδακτορικών μελετών του, του προσφέρθηκε η ευκαιρία μεταδιδακτορικής εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα Ομφλαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνων της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο ερεύνησε την απομόνωση των ανθρώπινων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, καθώς επίσης και την απομόνωση, τη διαφοροποίηση και κρυοσυντήρηση των ανθρώπινων μεσεγχυματικών στελεχιαίων κυττάρων από τη Βαρτόνειο Γέλη του Ομφαλίου Λώρου. Η εργασία αυτή οδήγησε επιτυχώς στην ανάπτυξη της τράπεζας των Μεσεγχυματικών κυττάρων στο ΙΙΒΕΑΑ.Αυτή την περίοδο, ο Δρ. Μιχαλόπουλος χρησιμοποιεί την κατάρτιση και την εμπειρία του στην Εφαρμοσμένη Ιατρική Μηχανική και μελετά με τους συνεργάτες του την έκπτυξη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων  από ομφαλοπλακουντικό αίμα, τη δυνατότητα αγγειογένεσης των ανθρώπινων κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε τρισδιάστατο περιβάλλον και τον αναγεννητικό ρόλο των κυττάρων του λίπους και του μυελού των οστών σε ζωϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, έχει την επίβλεψη του εργαστηρίου Αναγεννητικής Ιατρικής, το οποίο έχει αναπτυχθεί στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Ελ.Τ.Οπ.Α). Σε αυτό επιτελείται καλλιέργεια μεσεγχυματικών κυττάρων από μυελό των οστών και χορήγησή τους σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, καθώς και απομόνωση μεσεγχυματικών κυττάρων από λιπώδη ιστό και χορήγησή τους σε ασθενείς με Χόνδρινες Βλάβες και Οστεοαρθρίτιδα. Η ενασχόληση του Δρ. Μιχαλόπουλου με τον τομέα της Ιστομηχανικής και τα πρωτόκολλα αποκυτταροποίησης, έχει οδηγήσει στη  δημιουργία και ανάθεση διδακτορικών διατριβών σε φοιτητές, για τη δημιουργία αγγειακών μοσχευμάτων τραχείας και νευρικών οδηγών.

Τα τελευταία χρόνια ο Δρ. Μιχαλόπουλος λειτουργεί και ως σύμβουλος για πρωτοβουλίες βελτίωσης της Ποιότητας  στην Ελ.Τ.Οπ.Α. και είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη του προγράμματος ποιότητας της Ελ.Τ.Οπ.Α., που περιλαμβάνει τον έλεγχο των διαδικασιών, των σχεδίων επικύρωσης και τον έλεγχο των εγγράφων, καθώς και διασφαλίζει ότι το Σχέδιο Διαχείρισης της Ποιότητας λειτουργεί αποτελεσματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2012 ο Δρ. Μιχαλόπουλος μετά από ειδική και επίπονη εκπαίδευση είναι διαπιστευμένος επιθεωρητής (“Inspector”) του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών Foundation of Accreditation of Cellular Therapy, FACT και έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ελέγχους σε τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος Παγκοσμίως.

Ο Δρ. Μιχαλόπουλος είναι μέλος της Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας και έχει συμμετάσχει σε 15 και πλέον συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής για θέματα που αφορούν την εφαρμογή των αρχέγονων αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών στελεχιαίων κυττάρων, καθώς θέματα που αφορούν την αναγεννητική ιατρική.

ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΝΗ

Ντούνη Ελένη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργαζόμενη Καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”

Η Ελένη Ντούνη ελαβε το πτυχίο και το διδακτορικό της από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ η διδακτορική της διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μελέτη παθοφυσιολογικών μηχανισμών στην οστεοπόρωση, στον καρκίνο του μαστού αλλά και σε σπάνια γενετικά νοσήματα μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας μέσω της μοντελοποίησης ανθρώπινων ασθενειών σε ποντίκια με εργαλεία γενετικής μηχανικής με σκοπό την ανάπτυξη και προκλινική αξιολόγηση νέων στοχευμένων θεραπειών.

Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό (Γενετική, Γενετική Ασθενειών του Ανθρώπου, Ανοσολογία, Βιοτεχνολογία Ζώων) όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (συμμετοχή σε 8 ΠΜΣ) και έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές, 8 μεταπτυχιακές μελέτες και περισσότερες από 50 προπτυχιακές μελέτες.

Το ερευνητικό της έργο έχει ανακοινωθεί σε περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης και βιβλία, και έχει λάβει πάνω από 2.900 αναφορές. Επίσης, τα αποτελέσματα της ερευνητικής της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 200 ομιλίες και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, με βραβεύσεις. Είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε 18 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ως συντονίστρια ή συνεργαζόμενη ερευνήτρια.

Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση 8 εθνικών και διεθνών συνεδρίων, ενώ φέτος διοργανώνει το διεθνές συνέδριο «7th International Meeting on Bone Marrow Adiposity” που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Είναι συνιδρύτρια και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της «International Bone Marrow Adiposity Society» (2017) και της Biomedcode Hellas SA, spin-off εταιρείας του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2006). Από το 2019 είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου (ΕΣΙ) του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

ΘΕΩΝΗ ΠΑΣΤΡΩΜΑ

Παστρωμά Θεώνη

Κλινικός εμβρυολόγος, υπεύθυνη εργαστηρίου εμβρυολογίας της εταιρείας ΓΕΝΝΗΜΑ IVF

Η Θεώνη έχει πτυχίο Μοριακής Βιολογίας (BSc Molecular Cell Biology) από το Royal Holloway, University of London και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής (MSc Human Reproductive Biology) από το Imperial College, University of London (Hammersmith Hospital Campus).

Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της ως κλινικός εμβρυολόγος (ACE Certificate in Clinical Embryology) στο Hewitt Centre for Reproductive Medicine, Liverpool Women’s Hospital όπου εργάστηκε για έξι χρόνια πριν αναλάβει ως υπεύθυνη του εμβρυολογικού εργαστηρίου στο Γέννημα το 2007.

Έλαβε την πιστοποίηση του Κλινικού Επιστήμονα από το Health Professions Council στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ).

Η Θεώνη παρακολουθεί τα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της Εμβρυολογίας. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (Preimplantation Genetic Testing) στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Είναι υπεύθυνη για την άριστη λειτουργία του εμβρυολογικού εργαστηρίου με αυστηρή προσήλωση, σχολαστικότητα και προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Μαζί με μία μεγάλη ομάδα εμβρυολόγων, με επιστημονική γνώση και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, υλοποιούν καθημερινά θεραπείες υψηλής ποιότητας με διακριτικότητα και εχεμύθεια και παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και ενημέρωση. Ο στόχος της είναι διπλός: αφενός ναδιατηρούνται πολύ υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών στο Γέννημα και αφετέρου να είναι το εμβρυολογικό μας εργαστήριο εφάμιλλο των καλύτερων εργαστηρίων παγκοσμίως.

pafilis

Παφίλης Παναγιώτης

Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας στο Βιολογικό τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Παναγιώτης Παφίλης είναι Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και ασχολείται ερευνητικά με την μελέτη της ελληνικής πανίδας, την προστασία της βιοποικιλότητας και την εξελικτική βιολογία. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 19 βιβλίων, 120 εργασιών σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και 209 ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας. Επίσης, είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής CITES, τακτικό μέλος της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 και Πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Dio Photo

Ραϊτσος Διονύσης

Επίκουρος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Βιολογικό τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Διονύσης Ραḯτσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έλαβε πτυχίο στην Θαλάσσια Βιολογία, μεταπτυχιακό στην Θαλάσσια και Αλιευτική Επιστήμη, και διδακτορικό στην Βιολογική Δορυφορική Ωκεανογραφία από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια Newcastle, Aberdeen και Plymouth αντίστοιχα. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ελλάδα (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και τη Σαουδική Αραβία (KAUST) και 7 χρόνια ως Κύριος Eρευνητής βαθμίδας ΄Β στο Plymouth Marine Laboratory (PML) στην Αγγλία. Έχει υιοθετήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, εργαστηριακές μετρήσεις και δεδομένα μοντέλων με σκοπό την κατανόηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Έχει συμμετάσχει σε 25 Εθνικά και Διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα, και έχει λάβει μέρος σε διάφορες ωκεανογραφικές αποστολές (>170 ημέρες) στην Ερυθρά Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, Μεσόγειο και Ατλαντικό Ωκεανό (εγκάρσια διάσχιση). Έχει δημοσιεύσει 78 εργασίες σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με κριτές. Διατελεί Associate Editor στο Διεθνές έγκριτο Επιστημονικό Περιοδικό ‘Remote Sensing’, και είναι κριτής σε >30 διεθνή περιοδικά. Αυτήν την περίοδο επιβλέπει και συνεπιβλέπει 9 διδακτορικούς, 12 μεταπτυχιακούς και 8 προπτυχιακούς φοιτητές.

ΡΟΥΜΠΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Ρουμπελάκη Μαρία

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας και Εφαρμογών Αναγεννητικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του ΙΙΒΕΑΑ

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας και Εφαρμογών Αναγεννητικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1999-2003) ως υπότροφος του Medical Research Council (MRC) και του Leukaemia Research Fund (LRF), του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνέχισε την μεταδιδακτορική της εκπαίδευσή στο Stem Cell Laboratory, Nuffield Laboratory Sciences, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Ιδρύμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου εντάχθηκε στο εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής  Θεραπείας. Το 2010 εκλέχθηκε  Λέκτορας Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διορίστηκε το 2012, και το 2014 προήχθη στην θέση της Επίκ. Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Βιολογίας. To 2019 εκλέχθηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Το 2011, διετέλεσε επισκέπτρια λέκτορας στο Stem Cells laboratory, NDCLS για να διεξάγει έρευνα, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2015 πραγματοποίησε 4μηνη επίσκεψη ως Fulbright Visiting Scholar στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των Η.Π.Α. (Fulbright Visiting Scholar award). Το 2017 έλαβε το βραβείο επαγγελματικής επιτυχίας (British Council Greece UK Alumni Professional Achievement Award) για τις ερευνητικές της μελέτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας της οδήγησε στον συστηματικό χαρακτηρισμό των εμβρυϊκών  και ενηλίκων μεσεγχυματικών στελεχιαίων /στρωματικών κυττάρων (MSCs) και στην εφαρμογή τους σε διάφορα ζωικά μοντέλα ασθενειών. Για πάνω από 20 χρόνια, μελετά τη βιολογία και πιο συγκεκριμένα τις ιδιότητες διαφοροποίησης των ενηλίκων και εμβρυϊκών MSCs, και ειδικότερα τις παρακρινείς τους ιδιότητες που μπορεί να συμβάλουν στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Πιο πρόσφατα, οι μελέτες της ομάδος της επικεντρώνονται στη χρήση θεραπειών με βάση τα MSCs σε προκλινικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα ασθενειών, όπως της οξεία ηπατικής ανεπάρκειας. Η ομάδα της δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάλυση, στον μοριακό και στον λειτουργικό χαρακτηρισμό του εκκριτώματος ενηλίκων και εμβρυϊκών MSCs και στη διερεύνηση του πιθανού θεραπευτικού του ρόλο. Η ομάδα της έχει προσελκύσει διεθνή και εθνική χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή έρευνας  από διεθνείς και εθνικούς φορείς (FP7-HEALTH-2013-INNOVATION, Hellenic Foundation for Research and Innovation, Fondation Santé Research Grant in the Biomedical Sciences, FCT, Portuguese Foundation for Science and Technology,  Marie Curie European Industrial Doctorate, Greek National Foundation of Fellowships, GCSRT, Asklepios, Gilead Research Grant,  Hellenic Association of Molecular Cancer Research etc κλπ).

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι συγγραφέας > 47 δημοσιεύσεων που έχουν λάβει> 2560 αναφορές δείκτης h = 26 (Google Scholar, 1/4/2022). Έχει δώσει περισσότερες από 40 προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και πανεπιστήμια και έχει εκπαιδεύσει σημαντικό αριθμό, > 50, νεαρών επιστημόνων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διατελέσει κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Stem Cells, Gut, Cell Death and Differentiation, Stem cells and Translational Medicine, Plos One, Stem Cells and Development, FEBS letters κα) και αξιολογήτρια εθνικών και διεθνών φορέων χρηματοδότησης (πχ Sparks Charity/CDH UK, the Portuguese Foundation for Science and Technology, the Czech-Norwegian Research Programme, the FWO Research Foundation, Flanders, Netherlands, the Italian Ministry of Health, Italy, ΓΓΕΤ, ΕΟΦ, ΕΛΙΔΕΚ κα). Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΓΘΑΙ) στην οποία διατελεί χρέη Γενικού Γραμματέως (2019-2023) και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας.  Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Έρευνας Καρκίνου. Η Μαρία Ρουμπελάκη διδάσκει Βιολογία σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και είναι ενεργό μέλος και διδάσκουσα σε 12 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Σανούδου Δέσποινα

Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Δ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ & Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΙΒΕΑΑ

Η Δέσποινα Σανούδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη της Μονάδας Κλινικής Γονιδιωματικής και Φαρμακογονιδιωματικής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής, και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το επιστημονικό της έργο επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό των μοριακών μηχανισμών παθογένεσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων, εξατομικευμένων φαρμάκων.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και Ελληνικούς φορείς, και σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη της Ελληνικής ομάδας στο Διεθνές Δίκτυο Leducq “Cure-PLaN”. Τα αποτελέσματα της ομάδας της έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, σε 400 ομιλίες και γραπτές ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως. Είναι κριτής σε 20 διεθνείς κι εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας και 50 διεθνή περιοδικά, Associate Editor στο περιοδικό Metabolism και μέλος πολλαπλών συντακτικών επιτροπών.

Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Βραβείο για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες L’Oreal-UNESCO, Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωση Γενετικής του Ανθρώπου, της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου, και άλλες.

Διδάσκει σε πολλαπλά μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι Υπεύθυνη του μαθήματος «Ιατρική Ακριβείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και Ιδρύτρια / Υπεύθυνη του Προγράμματος Επιστημονικής Ενημέρωσης Μαθητών Λυκείου του ΙΙΒΕΑΑ το οποίο έχει φιλοξενήσεις >5.000 μαθητές από την ίδρυσή του.

Skretas_540x540

Σκρέτας Γεώργιος

Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ResQ Biotech Private Company

Ο Δρ Γεώργιος Σκρέτας λοιπόν είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1998) και Διδάκτορας Χημικής & Βιολογικής Μηχανικής του Princeton University των ΗΠΑ (2005). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institute for Cellular and Molecular Biology του University of Texas at Austin των ΗΠΑ (2006-2009). Από το 2009 είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη Μοριακή Βιοτεχνολογία.

Έχει συμμετάσχει σε 20 ερευνητικά προγράμματα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας ως συντονιστής και συνεργαζόμενος ερευνητής. Κατά τη χρονική περίοδο 2010-2019, εξασφάλισε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα εξωτερικής χρηματοδότησης για έρευνα. Έχει δημοσιεύσει 25 εργασίες σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature Biomedical Engineering, Science Advances, Proceedings of the National Academy of Sciences USA, Journal of the American Chemical Society, ACSSynthetic Biology κ.ά.

Είναι εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας/αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έχει βραβευθεί με ERC Consolidator Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (2018) [το πρώτο και μοναδικό για την Ελλάδα μέχρι σήμερα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας], με υποτροφία Marie Curie – International Reintegration Grant από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010) και με έργο «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (2012). Από το 2013 είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εφαρμοσμένης Βιοκατάλυσης.

To 2019 ίδρυσε την ResQ Biotech, μια εταιρεία που εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική πρωτεϊνική αναδίπλωση, όπως η νόσος Alzheimer και η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση.

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ

Τσαούσης Γεώργιος

Υπεύθυνος Βιοπληροφορικής της εταιρείας GENEKOR MEDICAL S.A.

Ο Δρ. Γεώργιος Τσαούσης σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη «Βιοπληροφορική» του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Πραγματοποίησε την διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο Βιοφυσικής και Βιοπληροφορικής του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Στο εργαστήριο αυτό, εργάστηκε και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Βιοπληροφορική, εφαρμόζοντας αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης για την υπολογιστική ανάλυση βιολογικών ακολουθιών και πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων.

Έχει δημοσιεύσει είκοσι τέσσερις (24) εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της Υπολογιστικής Βιολογίας και της Βιοπληροφορικής. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως υπεύθυνος βιοπληροφορικής στην εταιρεία μοριακής διάγνωσης και εξατομίκευσης θεραπείας ασθενειών GENEKOR ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε.

Fay_Miroculus_shirt_04-01-2022 (1)

Χριστοδούλου Φαίη

Συν-ιδρύτρια και κύρια επιστημονική υπεύθυνη της εταιρείας MIROCULUS

Η Δρ Φαίη Χριστοδούλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο European Molecular Biology Laboratories (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Η εργασία της για τη βιολογία του RNA και την εξελικτική αναπτυξιακή βιολογία έχει δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά Nature, Cell and Science.

Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο του έργου καινοτομίας του ΣΦΕΕ για την επιστημονική της προσφορά και έχει αναγνωριστεί ως 9η στη λίστα με τις 25 Κορυφαίες Γυναίκες Ηγετικές στη Βιοτεχνολογία από την Healthcare Technology Review.

Η Δρ Χριστοδούλου επιλέχθηκε να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών υψηλού αντίκτυπου Endeavor, και έγινε η 3η γυναίκα Επιχειρηματίας της Endeavor Greece.

Log in with your credentials

Forgot your details?