Μέτρα Πρόληψης

Υγειονομικά μέτρα

Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών, γονέων και συνεργατών και ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών από τα αρμόδια Υπουργεία για τον  CΟVID- 19, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και απολύμανσης- καθαρισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Αντίστοιχα, έχει πραγματοποιηθεί σειρά ενημέρωσης για τους μαθητές μας από τις επιμέρους Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης τόσο εντός της τάξης, όσο και στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Καθημερινότητα στο CGS

Αφίξεις Μαθητών

Οι γονείς συνιστάται να κάνουν θερμομέτρηση στα παιδιά τους κάθε πρωί και πριν την έλευσή τους στο σχολείο ή την είσοδό τους στο σχολικό. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει πυρετό (>37,5) θα χρειαστεί να παραμείνει σπίτι.  Αντίστοιχα, σε περίπτωση που ο μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19 , κατά τη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο, θα ακολουθείται η διαδικασία όπως περιγράφεται παρακάτω (‘Διαδικασία διαχείρισης σε περίπτωση κρούσματος’). Όλοι οι μαθητές εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του σχολείου φορώντας μάσκα και κατευθύνονται στην σχολική τους αίθουσα, όπου τους περιμένει ο εκπαιδευτικός με τον οποίο έχουν μάθημα την 1η διδακτική ώρα. Σε όλες τις εισόδους του κτιρίου, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν εκπαιδευτικοί οου διασφαλίζουν την ομαλή διακίνηση των μαθητών τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Αυτοδιαγνωστική Δοκιμασία Ελέγχου -self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εβδομαδιαία βάση.

Πέμπτη 13 Μαϊου – Τελευταία Ενημέρωση

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, από τη Δευτέρα 17 Μαϊου θα απαιτείται η διενέργεια selftest μία (1) φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://selftesting.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Το τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο (πριν την έναρξη των μαθημάτων), και θα πρέπει να γίνεται  μια (1) φορά την εβδομάδα, πριν από τη Δευτέρα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βάσει του ΑΜΚΑ τους μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται  δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Στο link που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο. (https://self-testing.gov.gr).

Επομένως θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που  το self-test είναι θετικό, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Προσοχή: Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν το προβλεπόμενο τεστ.

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Αν και οι μαθητές για να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου θα πρέπει να προσκομίζουν Δευτέρα και Πέμπτη τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, είναι σημαντικό να θερμομετρούνται κάθε πρωί.

Προσέλευση στις εγκαταστάσεις του CGS & Διαδικασία Ελέγχου

Με σχολικό λεωφορείο
Οι μαθητές που κάνουν χρήση σχολικού λεωφορείου θα χρειαστεί να επιδεικνύουν στη συνοδό του σχολικού τη σχολική κάρτα COVID-19.

Με Ιδιωτικό Μέσο
Όσοι γονείς επιλέξουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ιδιωτικό μέσο (ΙΜ) κατά την προσέλευση στις εγκαταστάσεις του CGS, θα χρειαστεί να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στο link: https://forms.office.com/r/fY82Pa5STk , έως τις 19:00 της προηγούμενης ημέρας.

Καθημερινό Πρόγραμμα

Ακολουθείται το καθημερινό πρόγραμμα της ημέρας.

Διατροφή & Ασφάλεια

Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Διατροφή στο σχολείο – Από την Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους σνακ και ροφήματα που θα μπορούν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλές επιλογές είναι θρεπτικά τρόφιμα που δε χρειάζονται ζέσταμα και που δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

 • Ανάμεικτοι ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
 • Φρούτα όπως μπανάνες και μήλα
 • Λαχανικά όπως μπαστουνάκια καρότου, πιπεριών και ντοματίνια
 • Σάντουιτς με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα
 • Συσκευασμένοι χυμοί (χωρίς ζάχαρη) που αποθηκεύονται έξω από το ψυγείο
 • Μπάρες δημητριακών σπιτικές ή με μειωμένη ζάχαρη
 • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
 • Πίτες όπως σπανακόπιτα ή τυρόπιτα
 • Όσπρια σαλάτα
 • Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας

Σε περίπτωση που επιλέξετε κάτι με τυρί ή με κρέας (ζαμπόν, γαλοπούλα κτλ.) φροντίστε το παιδί να το μεταφέρει με μία μικρή παγοκύστη.

Επιπλέον:

 • Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν γευματίσουν χωρίς να έχουν ακουμπήσει τίποτα άλλο ενδιάμεσα. Αυτό μπορεί να γίνει και με απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
 • Αν φάνε σε κάποια επιφάνεια θα πρέπει να καθαρίσουν και την επιφάνεια, πριν γευματίσουν.
 • Δε θα πρέπει να μοιράζονται τρόφιμα και σνακ με συμμαθητές τους.
 • Δεν ετοιμάζουμε το κολατσιό ή το σνακ αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα.

Διατροφή και Τηλεκπαίδευση –

Από την Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Η εκπαίδευση από το σπίτι  αλλάζει λίγο τη ρουτίνα μας και τη διατροφή των μαθητών. Υπάρχουν όμως κάποιες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές ώστε να είναι πιο συγκεντρωμένοι και με περισσότερη ενέργεια.

Για τους μαθητές:

1. Προσπαθούμε να τρώμε τις ίδιες ώρες που τρώγαμε και στο σχολείο.

2. Να τρώμε πρωινό. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Συνδυάζουμε υδατάνθρακες (ψωμί η δημητριακά) + πρωτεΐνη (γάλα η τυρί η αυγό) + φρούτο (φρούτο η χυμό). Δοκιμάστε: τοστ με χυμό, δημητριακά με γάλα και σταφίδες, κουλούρι με τυρί. Δεν είναι δύσκολο αρκεί να αφιερώσουμε 5-10 λεπτά

3. Τα ενδιάμεσα σνακ μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε. Διαλέγουμε αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως υδατάνθρακες (φρούτα, τοστ με ψωμί ολικής, λαχανικά όπως μπαστουνάκια καρότου, αγγουριού και ντοματάκια, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα.)

4. Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί, γλυκά κτλ. όχι μόνο έχουν χαμηλή θρεπτική αξία αλλά μας φέρνουν και υπνηλία.

5. Νερό: Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό κατά την διάρκεια του μαθήματος. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Εστιατόριο

Ο κλειστός χώρος του εστιατορίου θα χρησιμοποιείται μόνο για παραλαβή φαγητού σε σκεύη μιας χρήσης προς επιπλέον διασφάλιση των μέτρων προστασίας που λαμβάνει το CGS για τη μη διασπορά του κοροναϊου COVID – 19. Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού -Νηπιαγωγείου θα γευματίζουν στις τάξεις.

Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν το φαγητό τους από προκαθορισμένο σημείο για κάθε επίπεδο, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, και θα γευματίζουν στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου ή στις τάξεις τους ανά περίπτωση.

Λειτουργία Κυλικείων

Τα κυλικεία του σχολείου λειτουργούν κανονικά στη διάρκεια των διαλειμμάτων εφαρμόζοντας σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης και ατομικής ευθύνης. Τα διαθέσιμα προϊόντα είναι τρόφιμα και υγρά συσκευασμένα ή που έχουν ετοιμαστεί από το προσωπικό των κυλικείων πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών λειτουργούν επιπλέον κυλικεία σε εξωτερικούς χώρους. Κατά την αναμονή των μαθητών στις εξωτερικές καντίνες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας λόγω συγχρωτισμού.

Διαλείμματα

 • Θα ακολουθείται σταδιακή εκκένωση των αιθουσών. Αντίστοιχα για την είσοδο των μαθητών στις τάξεις μετά το διάλειμμα, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
 • Έχει προβλεφθεί διαφορετικό προαύλιο για τα διαλείμματα μαθητών ανά τάξη.
 • Στη διάρκεια της σχολικής καθημερινότητας, καθώς και στο διάλειμμα, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να ανταλλάσσουν προσωπικά τους αντικείμενα ή/και φαγητό. Επίσης, δε θα είναι επιτρεπτό οποιοδήποτε παιχνίδι με χρήση μπάλας ή/και που περιλαμβάνει σωματική επαφή.

Σχόλασμα

 • To σχόλασμα θα πραγματοποιείται στις 14:55.
 • Μετά τη λήξη του ωραρίου οι μαθητές θα αποχωρούν κλιμακωτά με στόχο την αποφυγή συγχρωτισμού στις εξόδους.

Δημοτικό /IB PYP

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μαθητών στο σχόλασμα, κάθε τμήμα συνοδεύεται ή κατευθύνεται από εκπαιδευτικό. Σε όλες τις εξόδους του κτιρίου, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται εκπαιδευτικοί που διασφαλίζουν την ομαλή διακίνηση των μαθητών τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Απογευματινές Δραστηριότητες

.

 • Οι δραστηριότητες της Απογευματινής Ζώνης -SMART θα λειτουργήσουν κανονικά και σύμφωνα με τους Κανονισμούς που έχουν ορίσει οι αρμόδιοι φορείς.
  Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
  Σε συνέχεια των νέων μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από τις 3.11.2020, το CGS αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Απογευματινής Ζώνης -SMART, από τη Δευτέρα 9.11.2020.
  Oι δραστηριότητες που συμπεριελαμβάνονται στη νέα Ζώνη,  SMART by Distance,  συνεχίζουν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους. Πληροφορίες: https://cgs.gr/smart-by-distance/

Health & Safety

Αυτοδιαγνωστική Δοκιμασία Ελέγχου -self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, τις ημέρες Δευτέρα και  Πέμπτη.

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορεί να παραληφθεί από σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΑΙΘ το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Στο link που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο. (https://self-testing.gov.gr).

Επομένως θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

 1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από σήμερα 8/4. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν self-tests για όλους τους μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005.
 2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
 3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το selftest είναι αρνητικό:

 1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που  το selftest είναι θετικό, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Προσοχή: Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν το προβλεπόμενο τεστ.

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Αν και οι μαθητές για να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου θα πρέπει να προσκομίζουν Δευτέρα και Πέμπτη τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr., είναι σημαντικό να θερμομετρούνται κάθε πρωί.

Οι μαθητές που κάνουν χρήση σχολικού λεωφορείου θα χρειαστεί να επιδεικνύουν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στη συνοδό του σχολικού τη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα για το σχετικό αρνητικό τεστ.

Αντίστοιχα, η δήλωση αρνητικού τεστ θα ζητείται, τις ίδιες ημέρες, στους μαθητές που έρχονται στο σχολείο με Ιδιωτικό Μέσο (ΙΜ) κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το CGS θα προχωρήσει σε τεστ ελέγχου ανίχνευσης COVID-19 στο σύνολο του διοικητικού προσωπικού που προορίζεται να επιστρέψει στον φυσικό χώρο του σχολείου. Tα τεστ θα διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση.

 

Χρήση Μάσκας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε την Τρίτη .09, η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου, αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός (π.χ πρωινή προσέλευση & αποχώρηση των μαθητών), στα σχολικά λεωφορεία.

Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας (μάθημα Φυσικής Αγωγής & Κολύμβησης), όπως και στα διαλείμματα ή στη διάρκεια των μαθημάτων σε εξωτερικό χώρο.

Πηγή: Έναρξη λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 24 Αυγούστου 2020, website:
https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%A5%CF%80._%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82_-_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7_-_24.8.2020.pdf

https://cgs.gr/cgs_content/uploads/2019/05/ΚΥΑ-ΥΠΑΙΘ_ΦΕΚ-Β-3780.pdf

Θερμομέτρηση

 • Οι γονείς συνίσταται να κάνουν θερμομέτρηση στα παιδιά τους κάθε πρωί και πριν την έλευσή τους στο σχολείο ή την είσοδό τους στο σχολικό. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει πυρετό (>37,5) θα χρειαστεί να παραμείνει σπίτι.
 • Οι μαθητές ενδέχεται να  θερμομετρούνται πριν την επιβίβασή τους στα σχολικά λεωφορεία και την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του CGS (για τους μαθητές που φτάνουν με Ιδίο Μέσο στο σχολείο). Σε περίπτωση που ο μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19 , κατά τη διαδικασία θερμομέτρησης στο σχολείο, θα ακολουθείται διαδικασία προκειμένου ο μαθητής να επιστρέψει σπίτι και θα επιστρέφει μετά το πέρας δύο ημερών χωρίς πυρετό σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών ανά περίπτωση και τις επικυρωμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Παραμονή στο σπίτι

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις που λάβαμε από την ομάδα των λοιμωξιολόγων ιατρών με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία, συστήνεται οι γονείς να κρατούν τους μαθητές στο σπίτι, όταν υπάρχει μέλος στην περιβάλλον του σπιτιού που εμφανίζει συμπτώματα COVID – 19 ή/και βρίσκεται σε αναμονή αποτελεσμάτων ελέγχου για κορωνοϊό.

Επιπλέον Μέτρα

Ο εξωτερικός, ωφέλιμος χώρος του εστιατορίου θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μαθητές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Στόχος είναι να η επέκταση και χρήση του χώρου και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, το CGS έχει προμηθευτεί ειδική συσκευή αποστείρωσης με λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV Sanitizer) για το χώρο του εστιατορίου και της κουζίνας. Επιπλέον, στο κομμάτι του καθαρισμού θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί ψεκαστήρες επιφανειών με ηλεκτροστατικό αερόλυμα.

Οδηγίες για τις οικογένειες του CGS

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις που λάβαμε από ομάδα Λοιμωξιολόγων Ιατρών μας συνέστησαν να επιμείνουμε στην τήρηση των βασικών μέτρων δημόσιας υγείας (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών), καθώς και ότι θα πρέπει να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του Σχολικού ΄Ετους όπως – υποβολή σε εξέταση SARS CoV-2 RNA (PCR) (covid-19) – μόνο σε ενδεχόμενα κρούσματα, για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτιση των επαφών και όχι μαζικά τέστ ασυμπτωματικών τα οποία δεν έχουν κάποια ουσιώδη προσφορά.

 

Υγιεινή & Mέτρα Πρόληψης

 • Έχει πραγματοποιηθεί  καθαρισμός και απολύμανση όλων των τάξεων και κοινόχρηστων χώρων
 • Οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται με χρήση γαντιών τα οποία, μετά τη χρήση τους, απορρίπτονται.
 • Γίνεται συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων
 • Έχουν τοποθετηθεί επιτοίχιες συσκευές αντισηπτικού σε όλες τις αίθουσες και τους κοινόχρηστους χώρους.

 

Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του CGS θα λάβει:

 • Αντισηπτικά χεριών σε μορφή gel
 • Μάσκες
 • Γάντια

Το CGS έχει προμηθευτεί:

 • Μάσκες για το προσωπικό
 • Ήπια αντισηπτικά χεριών για όλους τους χώρους
 • Απολυμαντικά
 • Θερμόμετρα μετώπου
 • Γάντια μιας χρήσεως

Πέραν των οδηγιών που περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που επισυνάπτεται, αλλά και των δράσεων – παρεμβάσεων κάθε βαθμίδας για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά τη διασποράς του κορωνοϊού, σας ενημερώνουμε επίσης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιπλέον από το CGS:

 • Ψεκασμός με ειδικό διάλυμα απολύμανσηςσε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, εστιατόριο, κλπ). 
 • Kαθαρισμός των επιμέρους, λείων επιφανειών με ειδικό διάλυμα (θρανία, πόμολα, κουπαστές, αποδυτήρια, επιφάνειες στα σχολικά) – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Kαθαρισμός WC με ειδικό διάλυμα – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Καθαρισμός WC με διάλυμα χλωρίνης νερού  1:10 – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Τοποθέτηση επιτοίχιων συσκευών αντισηπτικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους

Ατομική Υγιεινή - Οδηγίες (πηγή: eody.gov.gr)

 • Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
 • Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

 

Σωστή Χρήση Μάσκας – Video (Πηγή: ΕΟΔΥ – Greek National Public Health Organization)

 

 

6 βήματα για την σωστή εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι


Διαδικασία διαχείρισης σε περίπτωση κρούσματος

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (18.09.2020)

Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

 • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
 • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19:

Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού

 • Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
 • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν
 • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
 • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
 • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

 • Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
 • Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
 • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κοροναϊό είναι θετικό

 •  Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.
 • Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης

Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@civilprotection.gr),

Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:

Α) με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 ή 210.5212.054) για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί,

Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (τηλ. 213.1510.984-85-86) ως φορέα υπεύθυνογια την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν (Συνημμένο 2) σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας.

 • Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
 • Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

-Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού) εφόσον το τμήμα φοίτησης βρίσκεται σε λειτουργία.

-Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

 

Στενές  επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

 • Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματοςαπό τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.
 • Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
 • Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.Τηλέφωνο Επικοινωνίας για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID – 19

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19, εκτός του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
Σε περίπτωση που το σχολείο βρίσκεται εκτός ωραρίου λειτουργίας (μετά τις 19:00) ο γονέας/κηδεμόνας πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το CGS, στο τηλέφωνο 6949728010. H γραμμή θα είναι διαθέσιμη 24/7 για έκτακτη ενημέρωση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος και για την ανάγκη της άμεσης ενημέρωσης για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου ή θετικού διαγνωστικού τεστ όσο αφορά τo CGS.

Μετακίνηση Μαθητών & Σχολικά Λεωφορεία

Μέτρα πρόληψης για τη μεταφορά μαθητών

 • Περιορισμός του συνωστισμού κατά την ώρα της άφιξης ή της αποχώρησης των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία, φροντίζοντας να τηρούνται οι αποστάσεις.
 • Τήρηση της προσωπικής υγιεινής ως υποχρεωτικό μέτρο προστασίας.
 • Χρήση υποχρεωτικού ατομικού εξοπλισμού προστασίας, μάσκα γάντια από τη συνοδό και τον οδηγό τηρώντας τους όρους σωστής χρήσης.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές.
 • Επιδιώκεται η σταθερή συνύπαρξη των ίδιων ατόμων στο σχολικό λεωφορείο καθώς και η διατήρηση της ίδιας θέσης.
 • Κατά την επιβίβαση των μαθητών στο σχολικό λεωφορείο γίνεται αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικού διαλύματος.
 • Επιδιώκεται συστηματικός φυσικός αερισμός κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του δρομολογίου.
 • Ειδικότερα για τα σχολικά που διαθέτουν A/C ο φυσικός αερισμός θα πραγματοποιείται από τα παράθυρα οροφής και τα παράθυρα των δύο πορτών χωρίς τη λειτουργία του Α/C.
 • Σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα πριν και μετά από κάθε διαδρομή πραγματοποιείται συστηματική καθαριότητα των οχημάτων με έμφαση σε μπάρες, χειρολαβές, λείες επιφάνειες όπου οι μαθητές αγγίζουν συστηματικά. Απολύμανση και καθαρισμός πρώτα με χρήση κοινών καθαριστικών και μετά με διάλυμα χλωρίου 1/10 ή άλλου αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος. Ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενά μεσοδιαστήματα μεταξύ των χρήσεων.
 • Μετά από την επίσκεψη του οχήματος σε συνεργείο, ΚΤΕΟ κ.λ.π. πραγματοποιείται αεροψεκασμός με ειδικά πιστοποιημένα απολυμαντικά μέσα.
 • Επιτηρείται καθημερινά η εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής, καθαριότητας και απολύμανσης από τους υπεύθυνους.
 • Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αν κάποιος μαθητής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα του παρέχεται βοήθεια από το κουτί πρώτης ανάγκης, κουτί με μάσκες, θερμόμετρα, γάντια ενώ παράλληλα ενημερώνεται η Διεύθυνση του επιπέδου του μαθητή.
 • Στον χώρο στάθμευσης οι μαθητές ακολουθούν οδηγίες οδηγού-συνοδού προκειμένου να τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Επισκέπτες

 • Δεν επιτρέπονται επισκέπτες στους χώρους του σχολείου.
 • Γονείς του CGS
  Η προσέλευση και στάση γονέων με Ίδιον Μέσο επιτρέπεται μόνο για αποβίβαση και επιβίβαση των μαθητών
  Η προσέλευση γονέων μετά τις 9.00 π.μ στους χώρους του σχολείου επιτρέπεται μόνο με ραντεβού και επιβεβαίωση από την αντίστοιχη γραμματεία.

Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου

Δημιουργία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων πολλαπλών χρήσεων και εναλλακτικής διδασκαλίας

Η μελέτη για την ευρύτερη αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου μας (CGS Landscape Master Plan) προς ένα βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την δημιουργία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων πολλαπλών χρήσεων και εναλλακτικής διδασκαλίας.

 

 

Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση στην μάθηση, δεδομένων των ποικίλων ευεργετικών επιδράσεων του φυσικού περιβάλλοντος στον άνθρωπο, και πιο συγκεκριμένα στην ενίσχυση της προσοχής και της συγκέντρωσης των μαθητών, καθώς και στην ανανέωσή τους για το επόμενο μάθημα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται οι παρακάτω ευέλικτοι χώροι υπαίθριας / ημιυπαίθριας διδασκαλίας:

Τα υπαίθρια θεατράκια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού στεγάζονται με ειδικές μεμβράνες σκίασης (UV προστασία).

 

 

Με την ίδια τεχνική, καλύπτουμε το ξύλινο υπαίθριο τραπέζι στον αρωματικό κήπο όπου έχουμε μία ακόμη εναλλακτική υπαίθρια αίθουσα.

Προτείνεται μία σύγχρονη ημιυπαίθρια αίθουσα στην εσοχή δίπλα στο Χημείο με ταυτόχρονη κατασκευή πράσινου τοίχου. Στον χώρο του Δημοτικού επίσης θα αξιοποιηθούν οι πίσω προστατευμένες αυλές, όπου, συμπληρωματικά, στη φυσική σκιά των δέντρων, προβλέπονται πέργκολες για υπαίθρια διδασκαλία

Για την αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου προτείνεται σκιασμένος χώρος δίπλα στην νέα ξύλινη καντίνα ώστε να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος υπαίθριος χώρος για διδασκαλία. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος μπροστά στο ξύλινο σπιτάκι με φυσική σκιά.

Στον λόφο του Νηπιαγωγείου, στην εσωτερική περιοχή του, προβλέπεται ειδική υπαίθρια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον επωφελούμαστε τη φυσική σκιά των δέντρων και την κλίση του εδάφους για να δημιουργήσουμε «φυσικές περιοχές διδασκαλίας». Ακολουθώντας την ίδια λογική, μετατρέπεται ανάλογα το πρανές κάτω από τα δέντρα μπροστά στο κτήριο του ΙΒ Diploma Programme με κορμούς δέντρων για καθίσματα.

Συμπληρωματικά, δημιουργείται σκιασμένος χώρος και σε όλη την περιοχή μπροστά στο CGS Club House.

 

Ενημέρωση σχετικά με τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες

Για τους εκπαιδευτικούς

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους μαθητές σας

 • Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
 • Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
 • Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).
 • Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή της βαθμίδας σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Για τους μαθητές

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστάτευσε τον εαυτό σου και το σχολείο σου

 • Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
 • Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
 • Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
 • Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
 • Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Για τους γονείς και κηδεμόνες

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο

 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
 • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
 • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
 • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Log in with your credentials

Forgot your details?