Μέτρα Πρόληψης

Υγειονομικά μέτρα

Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών, γονέων και συνεργατών και ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών από τα αρμόδια Υπουργεία για τον  CΟVID- 19, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και απολύμανσης- καθαρισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Αντίστοιχα, με την έναρξη του σχολικού έτους 2021 – 2022, θα πραγματοποιηθούν σειρές ενημέρωσης για όλους τους μαθητές μας από τις επιμέρους Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης τόσο εντός της τάξης, όσο και στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Καθημερινότητα στο CGS

Αφίξεις Μαθητών

Οι γονείς είναι απαραίτητο να κάνουν θερμομέτρηση στα παιδιά τους κάθε πρωί και πριν την έλευσή τους στο σχολείο ή την είσοδό τους στο σχολικό. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει πυρετό (>37,5) θα χρειαστεί να παραμείνει σπίτι. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που ο μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19 , κατά τη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο, θα ακολουθείται η διαδικασία όπως περιγράφεται παρακάτω (‘Διαδικασία διαχείρισης σε περίπτωση κρούσματος’). Όλοι οι μαθητές εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του σχολείου φορώντας μάσκα και κατευθύνονται στην σχολική τους αίθουσα, όπου τους περιμένει ο εκπαιδευτικός με τον οποίο έχουν μάθημα την 1η διδακτική ώρα. Σε όλες τις εισόδους του κτιρίου, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν εκπαιδευτικοί οπου διασφαλίζουν την ομαλή διακίνηση των μαθητών τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

 

Οι μαθητές θα προσέρχονται στο CGS, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 με:
Πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) COVID – 19 ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (selftest) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο (2) φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή).
Αυτοδιαγνωστική Δοκιμασία Ελέγχου -self test για μαθητές κάτω των 12 ετών ή χωρίς βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα απαιτείται η διενέργεια δύο (2) self–test εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών κάτω των 12 ετών ή χωρίς βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Τα τεστ θα διενεργούνται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο , κάθε Τρίτη & Παρασκευή πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self–testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.
Το self -test ή η βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή το πιστοποιητικο εμβολιασμού για COVID – 19 θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών στο σχολείο (πριν την έναρξη των μαθημάτων).
Βάσει του ΑΜΚΑ τους μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Στο link που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο σχετικά με τη διαδικασία (https://self-testing.gov.gr).
Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Προσέλευση στις εγκαταστάσεις του CGS & Διαδικασία Ελέγχου

Με σχολικό λεωφορείο
Οι μαθητές που κάνουν χρήση σχολικού λεωφορείου θα χρειαστεί να επιδεικνύουν στη συνοδό του σχολικού πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) COVID – 19  ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο (2) φορές την εβδομάδα (Τρίτη & Παρασκευή).

Με Ιδιωτικό Μέσο
Όσοι γονείς επιλέξουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ιδιωτικό μέσο (ΙΜ) κατά την προσέλευση στις εγκαταστάσεις του CGS, θα χρειαστεί να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στο link: https://forms.office.com/r/fY82Pa5STk , έως τις 19:00 της προηγούμενης ημέρας.

 

Οδηγίες για την επιστροφή των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στο σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι προκειμένου να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του CGS, έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης-επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 ή βεβαίωση αρνητικού/ών εργαστηριακόυ rapid test(s), δύο (2) φορές την εβδομάδα (Τρίτη & Παρασκευή).

Καθημερινό Πρόγραμμα

Ακολουθείται το καθημερινό πρόγραμμα της ημέρας.

Διατροφή & Ασφάλεια

Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Διατροφή στο σχολείο – Από την Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους σνακ και ροφήματα που θα μπορούν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλές επιλογές είναι θρεπτικά τρόφιμα που δε χρειάζονται ζέσταμα και που δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

 • Ανάμεικτοι ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
 • Φρούτα όπως μπανάνες και μήλα
 • Λαχανικά όπως μπαστουνάκια καρότου, πιπεριών και ντοματίνια
 • Σάντουιτς με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα
 • Συσκευασμένοι χυμοί (χωρίς ζάχαρη) που αποθηκεύονται έξω από το ψυγείο
 • Μπάρες δημητριακών σπιτικές ή με μειωμένη ζάχαρη
 • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
 • Πίτες όπως σπανακόπιτα ή τυρόπιτα
 • Όσπρια σαλάτα
 • Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας

Σε περίπτωση που επιλέξετε κάτι με τυρί ή με κρέας (ζαμπόν, γαλοπούλα κτλ.) φροντίστε το παιδί να το μεταφέρει με μία μικρή παγοκύστη.

Επιπλέον:

 • Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν γευματίσουν χωρίς να έχουν ακουμπήσει τίποτα άλλο ενδιάμεσα. Αυτό μπορεί να γίνει και με απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
 • Αν φάνε σε κάποια επιφάνεια θα πρέπει να καθαρίσουν και την επιφάνεια, πριν γευματίσουν.
 • Δε θα πρέπει να μοιράζονται τρόφιμα και σνακ με συμμαθητές τους.
 • Δεν ετοιμάζουμε το κολατσιό ή το σνακ αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα.

Διατροφή και Τηλεκπαίδευση –

Από την Έλενα Παραβάντη Hargitt, RDN Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος- Ψυχολόγος

Η εκπαίδευση από το σπίτι  αλλάζει λίγο τη ρουτίνα μας και τη διατροφή των μαθητών. Υπάρχουν όμως κάποιες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές ώστε να είναι πιο συγκεντρωμένοι και με περισσότερη ενέργεια.

Για τους μαθητές:

1. Προσπαθούμε να τρώμε τις ίδιες ώρες που τρώγαμε και στο σχολείο.

2. Να τρώμε πρωινό. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Συνδυάζουμε υδατάνθρακες (ψωμί η δημητριακά) + πρωτεΐνη (γάλα η τυρί η αυγό) + φρούτο (φρούτο η χυμό). Δοκιμάστε: τοστ με χυμό, δημητριακά με γάλα και σταφίδες, κουλούρι με τυρί. Δεν είναι δύσκολο αρκεί να αφιερώσουμε 5-10 λεπτά

3. Τα ενδιάμεσα σνακ μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε. Διαλέγουμε αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως υδατάνθρακες (φρούτα, τοστ με ψωμί ολικής, λαχανικά όπως μπαστουνάκια καρότου, αγγουριού και ντοματάκια, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα.)

4. Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί, γλυκά κτλ. όχι μόνο έχουν χαμηλή θρεπτική αξία αλλά μας φέρνουν και υπνηλία.

5. Νερό: Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό κατά την διάρκεια του μαθήματος. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Εστιατόριο

Ο κλειστός χώρος του εστιατορίου θα χρησιμοποιείται μόνο για παραλαβή φαγητού σε σκεύη μιας χρήσης προς επιπλέον διασφάλιση των μέτρων προστασίας που λαμβάνει το CGS για τη μη διασπορά του κοροναϊου COVID – 19. Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού -Νηπιαγωγείου θα γευματίζουν στις τάξεις.

Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν το φαγητό τους από προκαθορισμένο σημείο για κάθε επίπεδο, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, και θα γευματίζουν στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου ή στις τάξεις τους ανά περίπτωση.

Λειτουργία Κυλικείων

Τα κυλικεία του σχολείου λειτουργούν κανονικά στη διάρκεια των διαλειμμάτων εφαρμόζοντας σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης και ατομικής ευθύνης. Τα διαθέσιμα προϊόντα είναι τρόφιμα και υγρά συσκευασμένα ή που έχουν ετοιμαστεί από το προσωπικό των κυλικείων πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών λειτουργούν επιπλέον κυλικεία σε εξωτερικούς χώρους. Κατά την αναμονή των μαθητών στις εξωτερικές καντίνες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας λόγω συγχρωτισμού.

Διαλείμματα

 • Θα ακολουθείται σταδιακή εκκένωση των αιθουσών. Αντίστοιχα για την είσοδο των μαθητών στις τάξεις μετά το διάλειμμα, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
 • Έχει προβλεφθεί διαφορετικό προαύλιο για τα διαλείμματα μαθητών ανά τάξη.
 • Στη διάρκεια της σχολικής καθημερινότητας, καθώς και στο διάλειμμα, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να ανταλλάσσουν προσωπικά τους αντικείμενα ή/και φαγητό. Επίσης, δε θα είναι επιτρεπτό οποιοδήποτε παιχνίδι με χρήση μπάλας ή/και που περιλαμβάνει σωματική επαφή.

Σχόλασμα

 • To σχόλασμα θα πραγματοποιείται στις 14:55.
 • Μετά τη λήξη του ωραρίου οι μαθητές θα αποχωρούν κλιμακωτά με στόχο την αποφυγή συγχρωτισμού στις εξόδους.

.

Απογευματινές Δραστηριότητες

.

 • Οι δραστηριότητες της Απογευματινής Ζώνης -SMART θα λειτουργήσουν κανονικά και σύμφωνα με τους Κανονισμούς που έχουν ορίσει οι αρμόδιοι φορείς.

Health & Safety

Αυτοδιαγνωστική Δοκιμασία Ελέγχου -self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό χωρίς βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID – 19.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα απαιτείται η διενέργεια δύο (2) selftest  εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών κάτω των 12 ετών ή χωρίς βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Τα τεστ θα διενεργούνται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Τρίτη & Παρασκευή, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://selftesting.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς και αυτοί/ες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Προ Τρίτης και Παρασκευής
Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα , το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου, rapid test) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευσ τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος
(rapid test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Αντίστοιχα, η δήλωση αρνητικού τεστ θα ζητείται, τις ίδιες ημέρες, στους μαθητές που έρχονται στο σχολείο με Ιδιωτικό Μέσο (ΙΜ) κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του.

 

Χρήση Μάσκας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ , η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, εργαζόμενους και όλους τους επισκέπτες του CGS σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών λεωφορείων

Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας (μάθημα Φυσικής Αγωγής & Κολύμβησης).

 

Θερμομέτρηση

 • Οι γονείς είναι απαραίτητο να κάνουν θερμομέτρηση στα παιδιά τους κάθε πρωί και πριν την έλευσή τους στο σχολείο ή την είσοδό τους στο σχολικό. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει πυρετό (>37,5) θα χρειαστεί να παραμείνει σπίτι.
 • Σε περίπτωση που ο μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19 , κατά τη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο, θα ακολουθείται διαδικασία προκειμένου ο μαθητής να επιστρέψει σπίτι και θα επιστρέφει μετά το πέρας δύο ημερών χωρίς πυρετό σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών ανά περίπτωση και τις επικυρωμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Παραμονή στο σπίτι

Συμπτώματα εκτός του χώρου του σχολείου
Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής /τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω εκ μέρους του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:
– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.
– Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
– Ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, γίνεται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
Σε απομόνωση κατ’ οίκον
Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Επιστροφή στο σχολείο
Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει
στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας.
Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον Μέτρα

Ο εξωτερικός, ωφέλιμος χώρος του εστιατορίου θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μαθητές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Στόχος είναι η επέκταση και χρήση του χώρου και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης, το CGS έχει προμηθευτεί ειδική συσκευή αποστείρωσης με λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV Sanitizer) για το χώρο του εστιατορίου και της κουζίνας. Επιπλέον, στο κομμάτι του καθαρισμού θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί ψεκαστήρες επιφανειών με ηλεκτροστατικό αερόλυμα.

Οδηγίες για τις οικογένειες του CGS

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις που λάβαμε από ομάδα Λοιμωξιολόγων Ιατρών μας συνέστησαν να επιμείνουμε στην τήρηση των βασικών μέτρων δημόσιας υγείας (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών), καθώς και ότι θα πρέπει να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους όπως – υποβολή σε εξέταση SARS CoV-2 RNA (PCR) (covid-19) – μόνο σε ενδεχόμενα κρούσματα, για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτιση των επαφών και όχι μαζικά τέστ ασυμπτωματικών τα οποία δεν έχουν κάποια ουσιώδη προσφορά.

 

Υγιεινή & Mέτρα Πρόληψης

 • Έχει πραγματοποιηθεί  καθαρισμός και απολύμανση όλων των τάξεων και κοινόχρηστων χώρων
 • Οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται με χρήση γαντιών τα οποία, μετά τη χρήση τους, απορρίπτονται.
 • Γίνεται συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων
 • Έχουν τοποθετηθεί επιτοίχιες συσκευές αντισηπτικού σε όλες τις αίθουσες και τους κοινόχρηστους χώρους.

 

Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του CGS θα λάβει:

 • Αντισηπτικά χεριών σε μορφή gel
 • Μάσκες
 • Γάντια

Το CGS έχει προμηθευτεί:

 • Μάσκες για το προσωπικό
 • Ήπια αντισηπτικά χεριών για όλους τους χώρους
 • Απολυμαντικά
 • Θερμόμετρα μετώπου
 • Γάντια μιας χρήσεως

Πέραν των οδηγιών που περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που επισυνάπτεται, αλλά και των δράσεων – παρεμβάσεων κάθε βαθμίδας για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά τη διασποράς του κορωνοϊού, σας ενημερώνουμε επίσης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιπλέον από το CGS:

 • Ψεκασμός με ειδικό διάλυμα απολύμανσηςσε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, εστιατόριο, κλπ). 
 • Kαθαρισμός των επιμέρους, λείων επιφανειών με ειδικό διάλυμα (θρανία, πόμολα, κουπαστές, αποδυτήρια, επιφάνειες στα σχολικά) – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Kαθαρισμός WC με ειδικό διάλυμα – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Καθαρισμός WC με διάλυμα χλωρίνης νερού  1:10 – πολλαπλές φορές μέσα στην ημέρα
 • Τοποθέτηση επιτοίχιων συσκευών αντισηπτικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους

Ατομική Υγιεινή - Οδηγίες (πηγή: eody.gov.gr)

 • Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
 • Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

 

Σωστή Χρήση Μάσκας – Video (Πηγή: ΕΟΔΥ – Greek National Public Health Organization)

 

 

6 βήματα για την σωστή εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι


Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 στις σχολικές μονάδες

Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 στις σχολικές μονάδες της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19”:

self-test

α) Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς και αυτοί/ες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Προ Τρίτης και Παρασκευής

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα  , το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί

β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου, rapid test) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευσ τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος
(rapid test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Συμπτώματα  εκτός του χώρου του σχολείου

γ) 1) Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής /τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω εκ μέρους του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.

– Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, γίνεται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Σε απομόνωση κατ’ οίκον

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Επιστροφή στο σχολείο

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει
στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας.

Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Ύποπτο κρούσμα

Μαθητής/τρια με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19 και σύμφωνα με την ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα και για τον οποίο –ως εκ τούτου–συνιστάται διαγνωστικό τεστ για COVID-19, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν προσέρχεται στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Εάν ένας εκπαιδευτικός  εκδηλώσει συμπτώματα

2) Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π ή μέλος του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η σχολική μονάδα. Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από τον χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους και υποβάλλεται σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή τους δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

3) Γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

 1. 1. Επικοινωνεί: Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής/τρια, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
 2. Αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί: Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

Μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών

δ) Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικας/η μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών (3) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ

Για την επάνοδο στη σχολική μονάδα των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Εάν, ωστόσο, γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ο/η μαθητής/τρια να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, ήτοι παρέλευση δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, πάροδος τριών (3) εικοσιτετραώρων απυρεξίας και βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή.

Στενές επαφές

ε) Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

1) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν.

2) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα από μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα) κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

3) Οι μαθητές/τριες που στο τμήμα τους δίδαξε εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η διδασκαλία διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

4) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν σε απόσταση μικρότερη του ενάμιση (1,5) μέτρου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) λεπτών και άνω και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο ή εκ μέρους και των δύο, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου, περιλαμβανομένου και του διαλείμματος, του μαθήματος γυμναστικής ή άλλης δραστηριότητας.

5) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.

6) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

7) Οι μαθητές/τριες και τα μέλη του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των   συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Τα άτομα που εμπίπτουν στον   «στενής επαφής»

στ) Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου πρέπει:

1) Να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ ́ οίκον απομόνωση με την προϋπόθεση:

Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών στην περίπτωση των μαθητών/τριών και εργαστηριακών διαγνωστικών στην περίπτωση των μελών του προσωπικού) σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δύο (2) φορές στο διάστημα των επτά (7) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ειδικότερα:

Ως ημέρα μηδέν (0) υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ημέρα μηδέν (0) έως πρώτη (1), καθώς και την ημέρα έβδομη (7) μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου rapid tests. Τις ημέρες τρίτη (3) και πέμπτη (5), οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές/τριες υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, οι δε ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού υποβάλλονται στον τακτικό τους εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα του ως άνω ελέγχου προσκομίζονται κάθε φορά και καταγράφονται από τον υπεύθυνο COVID-19 της σχολικής μονάδας, ο οποίος τα καταχωρίζει στη φόρμα ιχνηλάτησης. Μετά την πάροδο της επταήμερης περιόδου συστηματικής εργαστηριακής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, επιστρέφουν στη διαδικασία τακτικού ελέγχου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν [δύο (2) αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους μαθητές/τριες και δύο (2) εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς και τα λοιπά μέλη του προσωπικού].

Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους

2) Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου εξαμήνου μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, υποβάλλονται σε προληπτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), δύο (2) φορές και ειδικότερα, την ημέρα μηδέν (0) έως πρώτη (1) και την ημέρα έβδομη (7) μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Μετά την πάροδο της επταήμερης περιόδου παρακολούθησης με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν χρειάζεται να υποβληθούν περαιτέρω σε κάποια μορφή συστηματικού προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι και στις δύο (2) παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), αποβεί θετικό, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID- 19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), ακολουθεί επιβεβαίωση με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά με μοριακό έλεγχο (PCR).

Μαθητές/τριες ανεμβολίαστοι

3) Μαθητές/τριες ανεμβολίαστοι ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο που: ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή
ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του κρούσματος (σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν) εφόσον η κοινή παρακολούθηση  μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες ή μετακινήθηκαν με το ίδιο ταξί ή άλλο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή σχολικό λεωφορείο και κάθονταν στη διπλανή θέση του ίδιου θρανίου, στο μπροστινό ή πίσω θρανίο, στο πλαϊνό θρανίο [εάν υπάρχει και η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση (1,5) μέτρου], σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολικό λεωφορείο υποβάλλονται σε rapid test τις ημέρες μηδέν (0) έως πρώτη (1) και έβδομη (7), από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, καθώς και σε self test καθημερινά στο μεσοδιάστημα μεταξύ των rapid test.

Επισημαίνεται ότι για τους μαθητές/τριες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ανήκουν στην κατηγορία αυτή (της αυξημένης εγγύτητας με το επιβεβαιωμένο κρούσμα), δεν υπάρχει διαφοροποίηση από τα προβλεπόμενα υπό το στοιχείο 1.

Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών

ζ) Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν εντός διαστήματος δεκατεσσάρων (14) ημερών εφαρμόζονται όσα ορίζονται παραπάνω για την αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος. Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων συστήνεται η συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνεπή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

Πότε αναστέλλεται  ηλειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας 

Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και ενδείξεις ενδοσχολικής μετάδοσης, η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το από 2.9.2021 πρακτικό της 235ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Δεν αναστέλλεται η λειτουργία κανενός τμήματος σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

COVID-19 & Σχολείο | Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Με τι δικαιολογητικά θα προσέρχονται οι μαθητές στις σχολικές μονάδες;

Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Τι γίνεται όταν μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη COVID-19;

Εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα εκτός του χώρου του σχολείουπαραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όταν βρίσκονται στο σχολείο, απομονώνονται, ο υπεύθυνος COVID-19 επικοινωνεί με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού στην περίπτωση μαθητή, και ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος για τον COVID-19. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το ύποπτο κρούσμα παραμένει σε απομόνωση, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

Τι συμβαίνει αν μαθητής ή μέλος του προσωπικού διαγνωστεί θετικό σε COVID-19;

Τι συμβαίνει αν μαθητής ή μέλος του προσωπικού διαγνωστεί θετικό σε COVID-19;

Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19. Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου, μεταξύ άλλων: επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής, με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και με την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, και φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί. Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 5 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις κλπ.) Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα και να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία.

 

Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο μαθητής ή μέλος του προσωπικού των σχολείων, εφόσον βρεθεί θετικό;

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 5 ημερών από την ημερομηνία του εργαστηριακού τεστ ΚΑΙ την πάροδο δύο 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών απαιτείται αρνητικό self-test .

Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο μαθητής ή μέλος του προσωπικού των σχολείων, εφόσον βρεθεί θετικό;

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Αυτό ισχύει γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, παρότι το άτομο δεν είναι μεταδοτικό.

Τι συμβαίνει όταν μαθητής ή εκπαιδευτικός που είχε χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα COVID-19 διαγνωστεί αρνητικός στον κορωνοϊό;

Το παιδί ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.

Τι συμβαίνει έως την έκδοση του αποτελέσματος διαγνωστικού τεστ μαθητή ή μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα;

Έως την έκδοση του αποτελέσματος του διαγνωστικού τεστ, το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο πλαίσιο της COVID-19 παραμένει προσωρινά σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον έχει κριθεί από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία). Η περαιτέρω διαχείριση γίνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα. Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και το τμήμα του μαθητή (ή στο οποίο δίδαξε εκπαιδευτικός) λειτουργεί κανονικά.

Πώς ορίζεται η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στη σχολική μονάδα;

Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 περιγράφονται αναλυτικά στο πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» και περιλαμβάνουν, υπό προϋποθέσεις, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο ή σε διαφορετικό τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του, μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, εκπαιδευτικούς που δίδαξαν συστηματικά σε τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, άτομα που είχαν επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, καθώς και μαθητές ή μέλη του προσωπικού που κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στις σχολικές μονάδες;

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου θα πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα), αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Ειδικότερα:

 • Ανεμβολίαστοι χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο:δύο επιπλέον διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέρα από τους προληπτικούς συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν ανά εβδομάδα για να προσέλθουν στη σχολική μονάδα. Εάν αυτοί κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid test και των δύο self test για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self-test τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα self-test για τον σκοπό αυτό). Δηλ. οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
 • Εμβολιασμένοι ή άτομα με ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο:δύο αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων σε περίπτωση επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19  είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Οι στενές επαφές με κρούσμα θα εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την υγεία τους και να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση συγκατοίκησης με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19;

Μαθητές ή μέλη του προσωπικού, οι οποίοι ούτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι ούτε έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, και οι οποίοι είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες ύστερα από την τελευταία επαφή τους με το κρούσμα, και να επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την 11η ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου [ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακό τεστ (RT-PCR)] τη 10η ημέρα.

 Εάν το τεστ είναι αρνητικό: άρση της καραντίνας, αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών

.-Εάν το τεστ είναι θετικό: ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο;

Ένα σχολικό τμήμα, γενικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται:

(α) Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολικού τμήματος λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος και

(β) Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες».

Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID – 19 στο CGS

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID – 19, εκτός του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
Σε περίπτωση που το σχολείο βρίσκεται εκτός ωραρίου λειτουργίας (μετά τις 19:00) ο γονέας/κηδεμόνας πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το CGS, στο τηλέφωνο 694 9728010. H γραμμή θα είναι διαθέσιμη 24/7 για έκτακτη ενημέρωση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος και για την ανάγκη της άμεσης ενημέρωσης για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου ή θετικού διαγνωστικού τεστ όσο αφορά τo CGS.

Μετακίνηση Μαθητών & Σχολικά Λεωφορεία

Μέτρα πρόληψης για τη μεταφορά μαθητών

 • Περιορισμός του συνωστισμού κατά την ώρα της άφιξης ή της αποχώρησης των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία, φροντίζοντας να τηρούνται οι αποστάσεις.
 • Τήρηση της προσωπικής υγιεινής ως υποχρεωτικό μέτρο προστασίας.
 • Χρήση υποχρεωτικού ατομικού εξοπλισμού προστασίας, μάσκα γάντια από τη συνοδό και τον οδηγό τηρώντας τους όρους σωστής χρήσης.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές.
 • Επιδιώκεται η σταθερή συνύπαρξη των ίδιων ατόμων στο σχολικό λεωφορείο καθώς και η διατήρηση της ίδιας θέσης.
 • Κατά την επιβίβαση των μαθητών στο σχολικό λεωφορείο γίνεται αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικού διαλύματος.
 • Επιδιώκεται συστηματικός φυσικός αερισμός κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του δρομολογίου.
 • Ειδικότερα για τα σχολικά που διαθέτουν A/C ο φυσικός αερισμός θα πραγματοποιείται από τα παράθυρα οροφής και τα παράθυρα των δύο πορτών χωρίς τη λειτουργία του Α/C.
 • Σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα πριν και μετά από κάθε διαδρομή πραγματοποιείται συστηματική καθαριότητα των οχημάτων με έμφαση σε μπάρες, χειρολαβές, λείες επιφάνειες όπου οι μαθητές αγγίζουν συστηματικά. Απολύμανση και καθαρισμός πρώτα με χρήση κοινών καθαριστικών και μετά με διάλυμα χλωρίου 1/10 ή άλλου αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος. Ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενά μεσοδιαστήματα μεταξύ των χρήσεων.
 • Μετά από την επίσκεψη του οχήματος σε συνεργείο, ΚΤΕΟ κ.λ.π. πραγματοποιείται αεροψεκασμός με ειδικά πιστοποιημένα απολυμαντικά μέσα.
 • Επιτηρείται καθημερινά η εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής, καθαριότητας και απολύμανσης από τους υπεύθυνους.
 • Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αν κάποιος μαθητής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα του παρέχεται βοήθεια από το κουτί πρώτης ανάγκης, κουτί με μάσκες, θερμόμετρα, γάντια ενώ παράλληλα ενημερώνεται η Διεύθυνση του επιπέδου του μαθητή.
 • Στον χώρο στάθμευσης οι μαθητές ακολουθούν οδηγίες οδηγού-συνοδού προκειμένου να τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Επισκέπτες

• Οι επισκέπτες στους χώρους του σχολείου εισέρχονται, κατόπιν ραντεβού, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 (τελευταίου 6μήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Γονείς του CGS
Η προσέλευση και στάση γονέων με Ίδιον Μέσο επιτρέπεται μόνο για αποβίβαση και επιβίβαση των μαθητών
• Η προσέλευση γονέων μετά τις 9.00 π.μ στους χώρους του σχολείου επιτρέπεται μόνο με ραντεβού και επιβεβαίωση από την αντίστοιχη γραμματεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 (τελευταίου 6μήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου

Δημιουργία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων πολλαπλών χρήσεων και εναλλακτικής διδασκαλίας

Η μελέτη για την ευρύτερη αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου μας (CGS Landscape Master Plan) προς ένα βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την δημιουργία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων πολλαπλών χρήσεων και εναλλακτικής διδασκαλίας.

 

 

Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση στην μάθηση, δεδομένων των ποικίλων ευεργετικών επιδράσεων του φυσικού περιβάλλοντος στον άνθρωπο, και πιο συγκεκριμένα στην ενίσχυση της προσοχής και της συγκέντρωσης των μαθητών, καθώς και στην ανανέωσή τους για το επόμενο μάθημα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται οι παρακάτω ευέλικτοι χώροι υπαίθριας / ημιυπαίθριας διδασκαλίας:

Τα υπαίθρια θεατράκια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού στεγάζονται με ειδικές μεμβράνες σκίασης (UV προστασία).

 

 

Με την ίδια τεχνική, καλύπτουμε το ξύλινο υπαίθριο τραπέζι στον αρωματικό κήπο όπου έχουμε μία ακόμη εναλλακτική υπαίθρια αίθουσα.

Προτείνεται μία σύγχρονη ημιυπαίθρια αίθουσα στην εσοχή δίπλα στο Χημείο με ταυτόχρονη κατασκευή πράσινου τοίχου. Στον χώρο του Δημοτικού επίσης θα αξιοποιηθούν οι πίσω προστατευμένες αυλές, όπου, συμπληρωματικά, στη φυσική σκιά των δέντρων, προβλέπονται πέργκολες για υπαίθρια διδασκαλία

Για την αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου προτείνεται σκιασμένος χώρος δίπλα στην νέα ξύλινη καντίνα ώστε να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος υπαίθριος χώρος για διδασκαλία. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος μπροστά στο ξύλινο σπιτάκι με φυσική σκιά.

Στον λόφο του Νηπιαγωγείου, στην εσωτερική περιοχή του, προβλέπεται ειδική υπαίθρια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον επωφελούμαστε τη φυσική σκιά των δέντρων και την κλίση του εδάφους για να δημιουργήσουμε «φυσικές περιοχές διδασκαλίας». Ακολουθώντας την ίδια λογική, μετατρέπεται ανάλογα το πρανές κάτω από τα δέντρα μπροστά στο κτήριο του ΙΒ Diploma Programme με κορμούς δέντρων για καθίσματα.

Συμπληρωματικά, δημιουργείται σκιασμένος χώρος και σε όλη την περιοχή μπροστά στο CGS Club House.

 

Ενημέρωση σχετικά με τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες

Για τους εκπαιδευτικούς

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους μαθητές σας

 • Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
 • Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
 • Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).
 • Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή της βαθμίδας σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Για τους μαθητές

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστάτευσε τον εαυτό σου και το σχολείο σου

 • Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
 • Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
 • Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
 • Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
 • Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Για τους γονείς και κηδεμόνες

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο

 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
 • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
 • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
 • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Log in with your credentials

Forgot your details?