Ανακοινώσεις & Επικοινωνία

Σχολικό Έτος 2022 - 2023

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Έναρξη σχολικού έτους 2022 – 2023 | Οδηγίες

Ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους 2022 – 2023 και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών, γονέων και συνεργατών, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα πρόληψης για την COVID 19 που θα ισχύσουν για το νέο έτος.

 • Όλοι οι μαθητές και τα μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού συστήνεται να προσέλθουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του σχολείου, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με αρνητικό self-test διενέργειας τελευταίου 24ώρου.
 • Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου.
 • Λόγω της μη ύπαρξης κλειστών ομάδων συστήνουμε τη χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία.

Σχολικό Έτος 2021 - 2022

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Διενέργεια self-test | επικαιροποιημένη οδηγία

Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας και ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών από τα αρμόδια Υπουργεία για τον COVID – 19, σας ενημερώνουμε για την επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά την υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για όλους τους μαθητές/τριες.

Από τη Δευτέρα 4 Απριλίου, η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την ημέρα Δευτέρα, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα γίνεται κάθε Τρίτη.

Ως εκ τούτου την Τρίτη 5 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέλθουν στο σχολείο με αρνητικό self –test.

Όσοι μαθητές/τριες ακολουθούν πρωτόκολλο στενής επαφής θα ελέγχονται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου δηλώνεται στην πλατφόρμα Δήλωση Αυτοδιαγνωστικών Τεστ COVID-19 (self-testing.gov.gr) και οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο σχολείο έχοντας μαζί τους τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ, την οποία και επιδεικνύουν στο σχολείο.

Υπενθυμίζουμε επίσης την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας για όλους τους μαθητές/τριες σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών λεωφορείων.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν στη σχολική τους τσάντα και επιπλέον μάσκες, ώστε να μπορούν να τις  αλλάξουν σε περίπτωση ατυχήματος ή πολύωρης εφαρμογής.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Αττικής | 24 & 25 Ιανουαρίου 2022

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής, αποφασίστηκε η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, τις ημέρες Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Για τις ημέρες αυτές, το CGS  θέτει σε λειτουργία το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ενημέρωσης, CGS Connected.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου

Eπικαιροποιημένες οδηγίες για την επιστροφή των μαθητών του CGS στο σχολείο

Nέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται, είναι τα εξής:

1. Προβλέπεται ένα (1) επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων για όλους τους μαθητές. Επομένως, την εβδομάδα 10 – 14 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία (3) δωρεάν self – test από τους μαθητές. Η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πραγματοποιείται εντός 24ώρου πριν από την έλευση των μαθητών στο σχολείο.

 

O έλεγχος στα σχολικά λεωφορεία και στις εγκαταστάσεις του CGS θα γίνει τις ημέρες:

 • Δευτέρα 10 Ιανουαρίου
 • Τρίτη 11 Ιανουαρίου
 • Παρασκευή 14 Ιανουαρίου

 

2. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Συγκεκριμένα:

 • οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο (2) rapid – test και ένα (1) self – test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self – test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
 • οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα (1) self – test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self – test, δηλαδή συνολικά τρία (3) self – test την εβδομάδα.

 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν, λαμβάνοντας υπόψιν και τα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον:

 • Συνιστάται στους γονείς να θερμομετρούν τα παιδιά τους κάθε πρωί, πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο ή την είσοδό τους στο σχολικό. Σε περίπτωση που κάποιος/α μαθητής/τρια έχει πυρετό (>37,5) θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι.
 • Συνιστάται στους γονείς να κρατούν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 (βήχας, συνάχι, πονοκέφαλος, κόπωση, απώλεια γεύσης και όσφρησης, ναυτία και εμετός, διάρροια) στο σπίτι.
 • Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που λάβαμε από την ομάδα των λοιμωξιολόγων ιατρών με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία, υπάρχει ισχυρή σύσταση για παραμονή των παιδιών στο σπίτι και όταν υπάρχει κάποιο μέλος στο περιβάλλον του σπιτιού, που εμφανίζει συμπτώματα COVID-19 ή/και βρίσκεται σε αναμονή αποτελεσμάτων ελέγχου για κορωνοϊό.

Για να ενημερωθείτε λεπτομερώς για όλα τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, σας ενθαρρύνουμε να επισκέπτεσθε συχνά την ιστοσελίδα του σχολείου, η οποία ανανεώνεται διαρκώς, στον σύνδεσμο cgs.gr/metra-prolipsis .

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Ενημέρωση (επικαιροποιημένη) για τη διαχείριση COVID-19

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες, ορίζονται οι οδηγίες για τις απαραίτητες ενέργειες της πρώιμης αναγνώρισης συμπτωμάτων.

Ως εκ τούτου για την ασφαλή λειτουργία της σχολικής μας μονάδας και εφόσον κάποιος μαθητής ή μαθήτρια παρουσιάσει έστω και ένα από τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα, όταν βρίσκεται στο σχολείο, χαρακτηρίζεται ως ύποπτο κρούσμα COVID – 19 και θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από το σχολείο, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω εξέταση.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση με την οικογένεια, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην αποχώρηση του/της  μαθητή/τριας από το σχολείο.

Συστήνεται στη συνέχεια οι γονείς να επικοινωνούν με το θεράποντα παιδίατρο για ιατρική αξιολόγηση της συμπτωματολογίας.

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες  οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID 19, τότε το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων ή παρέλθει τυχόν άλλο (πέρα από COVID-19) πρόβλημα υγείας.

 

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19, με ή χωρίς πυρετό

 • βήχας
 • δύσπνοια
 • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
 • γαστρεντερικά συμπτώματα (κοιλιακό πόνο, διάρροια, έμετος, ναυτία)
 • πονοκέφαλο
 • πονόλαιμο
 • μυαλγίες
 • καταβολή δυνάμεων

 

ΚΑΙ

απουσία εναλλακτικής διάγνωσης (π.χ. στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ουρολοίμωξη κλπ.).

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/09/covid_19_sxoleia_12092021.pdf

Είναι εξαιρετικά σημαντική η ευαισθητοποίηση και η εγρήγορση όλων μας στην πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στη σωματική και ψυχική υγεία, στην κοινωνική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών μας.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Mέτρα πρόληψης κατά του COVID-19 στις σχολικές μονάδες

 • Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καθημερινά μαζί τους την ισχύουσα σχολική κάρτα ή τη βεβαίωση εργαστηριακού τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα ή βεβαίωση νόσησης COVID-19 (τελευταίου εξαμήνου) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σε περίπτωση που τους ζητηθεί να την επιδείξουν.
 • Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή τις ημέρες κατά τις οποίες διεξάγεται ο έλεγχος διαγνωστικών τεστ (Τρίτη & Παρασκευή), ο έλεγχος του πιστοποιητικού θα γίνεται την ημέρα που ο/η μαθητής/ρια προσέρχεται στο σχολείο.
 • Οι μαθητές θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι τη συμπλήρωση τριών (3) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
 • Οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει συμπτώματα στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19 ή/και βρίσκεται σε αναμονή αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ.
 • Σε περίπτωση που το σχολείο βρίσκεται εκτός ωραρίου λειτουργίας (μετά τις 19:00) ο γονέας/κηδεμόνας πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το CGS, στο τηλέφωνο 694 9728010. H γραμμή θα είναι διαθέσιμη 24/7 για έκτακτη ενημέρωση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος και για την ανάγκη της άμεσης ενημέρωσης για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου ή θετικού διαγνωστικού τεστ όσο αφορά τo CGS.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων εκ μέρους της  της πολιτείας για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών οργανισμών και στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οφείλουμε και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε την σχολική μας κοινότητα υγιή.

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και παρόλο που το εμβόλιο είναι με τα σημερινά δεδομένα προαιρετικό για τους εργαζόμενους στα σχολεία, συμμεριζόμαστε την θέση πως είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και  ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό σε όλους τους συνεργάτες μας.

Όπως προβλέπεται πλέον και από την νομοθεσία, οι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι προκειμένου να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του CGS, έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης-επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 ή βεβαίωση αρνητικού/ών rapid test(s).

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 θα ισχύει:

 • Εκπαιδευτικοί
  Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα & Πέμπτη)*
 • Διοικητικοί
  Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης COVID – 19 ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ μία φορά την εβδομάδα**

 

Χρήση Μάσκας
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό σε όλους τους χώρους του σχολείου.

Σχολικό Έτος 2020 - 2021

Πέμπτη 8 Απριλίου

Έναρξη Μαθημάτων Δια Ζώσης – Γενικό Λύκειο & ΙΒ Diploma Programme

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων την Δευτέρα 12 Απριλίου.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα,τη Δευτέρα και την Πέμπτη,αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ).

Για την προσέλευση στο σχολείο θα είναι απαραίτητο να προσκομίζεται η βεβαίωση του αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού για κάθε μαθητή.

 

Σχετικές πληροφορίες : https://self-testing.gov.gr/

Aναλυτικά η διαδικασία self-test για COVID – 19 στην ιστοσελίδα του CGS και συγκεκριμένα στην κατηγορία >Μέτρα Πρόληψης > Aυτοδιαγνωστική Δοκιμασία Ελέγχου – self test COVID -19 https://cgs.gr/metra-prolipsis/.

 

Μέτρα Πρόληψης – Διοικητικό Προσωπικό

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το CGS θα προχωρήσει σε τεστ ελέγχου ανίχνευσης COVID-19 στο σύνολο του διοικητικού προσωπικού που προορίζεται να επιστρέψει στον φυσικό χώρο του σχολείου. Tα τεστ θα διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου

Επαναλειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών για την προστασία από τον COVID – 19, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία) από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. 

Η έναρξη μαθημάτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο, Γενικό  Λύκειο & ΙΒ DP) ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Σάββατο 14 Νοεμβρίου

Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Υγείας, από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών της χώρας, για προληπτικούς λόγους και με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου

Έναρξη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – CGS Connected

Γυμνάσιο – A’ Λυκείου/ ΙΒ MYP &  Γενικό Λύκειο

Με δεδομένη την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενεργοποιείται τη Δευτέρα 09 Νοεμβρίου.

Το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τηρείται κανονικά για όλα τα μαθήματα και οι μαθητές συνδέονται μέσω της εφαρμογής Microsoft TEAMS στην ηλεκτρονική τους τάξη ανά μάθημα (σύγχρονη εκπαίδευση).

H σύνδεση και συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει και ενισχύεται η χρήση της πλατφόρμας του Managebac (ασύγχρονη εκπαίδευση). Οι μαθητές ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις  που έχουν και ακολουθούν τις οδηγίες των διδασκόντων όσον αφορά στις εργασίες που θα υποβάλλουν και τις αξιολογήσεις. Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες επικοινωνίας (Managebac, Microsoft TEAMS). Επίσης οι καθηγητές θα καθοδηγούν τους μαθητές για κάθε νέα δραστηριότητα και κάθε νέο εκπαιδευτικό «εργαλείο» που θα ενεργοποιούν, ανάλογα με τη φύση του μαθήματος.

 

IB Diploma Programme

Aπό την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου ενεργοποιείται η διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσω του Microsoft TEAMS.

Οι μαθητές του IB DP είναι  εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη διαδικασία από την περσινή χρονιά.  Θα πρέπει να ακολουθούν με επιμέλεια τις οδηγίες των καθηγητών τους, να παρακολουθούν συστηματικά το  Managebac για τυχόν ανακοινώσεις και να είναι διαθέσιμοι για το διαδικτυακό μάθημα.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κανονικά  σύμφωνα με το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπως ήταν πριν την αλλαγή της ώρας των διαλειμμάτων.

Οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους μέσω Microsoft Teams ,  μέσω email ή μέσω Managebac. Επίσης οι καθηγητές θα είναι διαθέσιμοι για τους γονείς, μέσω Microsoft  Teams, τις προκαθορισμένες πρωινές ώρες επικοινωνίας.

Πέμπτη 5 Noεμβρίου 2020

Ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τρεις εβδομάδες

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών για την προστασία από τον COVID – 19, ανακοινώθηκε  η προσωρινή αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της χώρας, για προληπτικούς λόγους, από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες.

Πέμπτη 5 Noεμβρίου 2020

Ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Απογευματινής Ζώνης SMART

Σε συνέχεια των νέων μέτρων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 3.11.2020 και για 30 ημέρες, το CGS αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Απογευματινής Ζώνης SMART, από τη Δευτέρα 9.11.2020.

Η λειτουργία των δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στη νέα ζώνη δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, SMART by Distance, συνεχίζονται κανονικά.

Πληροφορίες: https://cgs.gr/smart-by-distance/

Σχολικό Έτος 2019 - 2020

Δευτέρα 25 Μαϊου

Ανακοίνωση για την επαναλειτουργία τμημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων  Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, και σύμφωνα με  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ανακοινώθηκε η επανέναρξη λειτουργίας των τμημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα,  τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 θα λειτουργήσουν μεταξύ άλλων:

–  Οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

–  Οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Επιπλέον, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου.

Παρασκευή 8 Μαϊου

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή εξετάσεων υποτροφιών στο CGS

Οι εξετάσεις των Υποτροφιών του CGS  θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, το Σάββατο 23 Μαΐου,  σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες.

Τετάρτη 29 Απριλίου

Ανακοίνωση επανέναρξης των σχολείων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ανακοινώθηκε η σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα:

 

 • Τη Δευτέρα 11 Μαϊου ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου & του IB Diploma Programme (Year 2)
 • Τη Δευτέρα 18 Μαϊου τα σχολεία θα υποδεχθούν μαθητές του Γυμνασίου, της Α’ & Β Λυκείου & του IB Diploma Programme (Year 1).

Τέλος μαθημάτων στις 12 Ιουνίου 2020

Το τέλος μαθημάτων  για το Γυμνάσιο – Α’ Λυκείου/ΙΒ ΜΥP και το Γενικό Λύκειο έχει οριστεί για τις  12 Ιουνίου 2020. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν (η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων) και στις 15 και 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη Γ’ Λυκείου.

Θα ακολουθήσουν οδηγίες για τον τρόπος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους.

Παρασκευή 10 Απριλίου

Παράταση αναστολής λειτουργίας σχολείων

To Yπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Πέμπτη 9 Απριλίου

Συνέχιση μαθημάτων κατά το διάστημα διακοπών του Πάσχα

Στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα στο CGS, ανακοινώνεται ότι η μαθησιακή διαδικασία, μέσω τηλεδιασκέψεων, θα συνεχιστεί για ορισμένες ημέρες στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος αυτή είναι οι δύο πρώτες ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα 13/4 και Μ. Τρίτη 14/4), καθώς επίσης και οι τρεις τελευταίες ημέρες της Διακαινησίμου Εβδομάδας (Τετάρτη 22/4, Πέμπτη 23/4 και Παρασκευή 24/4).

Παρασκευή 20 Μαρτίου

Αναστολή λειτουργίας των σχολείων έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ανακοινώθηκε η παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων για το διάστημα έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, για προληπτικούς λόγους με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του CGS.

Δευτέρα 23 Μαρτίου

IB Diploma Programme – Εξετάσεις Μαΐου

Ο Οργανισμός του International  Baccalaureate ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις του Μαΐου του 2020  για το International Baccalaureate  Diploma δεν θα πραγματοποιηθούν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.
Mετά από παραίνεση σχολείων, μαθητών , πανεπιστημίων και επισήμων φορέων, το ΙΒ αποφάσισε αυτό που πιστεύει ότι είναι o πιο υπεύθυνος και ηθικός τρόπος να προχωρήσει, δηλαδή να ακυρώσει τις εξετάσεις του Μαΐου του 2020.
Στο τμήμα του IB Diploma Programme του CGS  οι μαθητές είναι προετοιμασμένοι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία όχι μόνο  στις δύσκολες εξετάσεις του Μαΐου του 2020, αλλά στις σπουδές τους γενικότερα.
Ο Οργανισμός του ΙΒ μας διαβεβαιώνει ότι η βαθμολογία κάθε υποψηφίου θα είναι δίκαιη και θα αντικατοπτρίζει τις γνώσεις του στα μαθήματα στα οποία θα εξεταζόταν.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει η τελική βαθμολογία σε κάθε μάθημα,  θα ανακοινωθούν  τις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τις 27 Μαρτίου.Για κάθε ερώτηση και διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στο ibdiploma@cgs.edu.gr .Announcement in English by the IBO:
https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/may-2020-examinations-will-no-longer-be-held/?fbclid=IwAR23sjVcJrVlkZYSDWBiO_gCnTUfs3xZMYmYAv3DCIPTdtCn0W_MfzzfhVk

Πέμπτη 19 Μαρτίου

Υποστηρικτικό Υλικό για τους γονείς

ΚΕΣΥ_ΣΠΙΤΙ

Δευτέρα 16 Μαρτίου

Λειτουργία του Τμήματος Εισαγωγής Νέων Μαθητών – CGS Admissions

To Tμήμα Εισαγωγής Νέων Μαθητών, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς της νόσου (Covid-19),  έχει  εφαρμόσει πρακτικές απομακρυσμένης εργασίας για το προσωπικό, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση υποψήφιων μαθητών & γονέων. Καθημερινά συντονίζονται ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις για το Ακαδημαϊκό πρόγραμμα όλων των επιπέδων, ενώ πραγματοποιούνται και τηλεδιασκέψεις γνωριμίας με υποψήφιους μαθητές με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων για συνεντεύξεις, αξιολογήσεις, ραντεβού όπως:

 • Ενημέρωση υποψήφιων γονέων μέσω Office 365
 • Γνωριμία και Αξιολογήσεις μαθητών μέσω εφαρμογών online επικοινωνίας

 

Επικοινωνία:

CGS Αdmissions

Δευτέρα – Παρασκευή

8:30 – 16:30

t: +30 2106030411

e: admissions@cgs.edu.gr

www.cgs.gr

Παρασκευή 13 Μαρτίου

Επικοινωνία κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας του CGS

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή,   9:00 –  14:00

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ   info@cgs.edu.gr 210 6030411 – 418
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ   admissions@cgs.edu.gr 210 6030411 – 418
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Φάλια Ψωμά press@cgs.edu.gr 210 6030411 – 418
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   finance@cgs.edu.gr 210 6030411 – 418
(εσ. 679)
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ   scholarship@cgs.edu.gr 210 6030411
ΤΜΗΜΑ ΙΤ
Τεχνική Υποστήριξη – Υπηρεσίες Distance Learning
  support@cgs.edu.gr  
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ   sports@cgs.edu.gr  
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ/
IB PRIMARY YEARS
PROGRAMΜΕ
Πέγκυ Μανώλη
Γραμματεία Νηπιαγωγείου
kindergarten@cgs.edu.gr  
ΔΗΜΟΤΙΚΟ/
IB PRIMARY YEARS
PROGRAMΜΕ
Πέγκυ Μανώλη
Γραμματεία Α’ Δημοτικού

Ελένη Σκουτέρη
Γραμματεία Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού

Eιρήνη Αγγελιδάκη
Γραμματεία Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού

primary_a@cgs.edu.gr

 

primary_bcd@cgs.edu.gr

 

primary_est@cgs.edu.gr

 
ΓΥΜΝΑΣΙΟ/
IB MIDDLE YEARS
PROGRAMΜΕ
Ελευθερία Νίκου
Γραμματεία
gym@cgs.edu.gr  
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Ντίνα Αντωνάτου
Γραμματεία
lyceum@cgs.edu.gr  
IB DIPLOMA PROGRAMΜΕ Αρετή Δεμερούκα
Γραμματεία IBDP
ibdiploma@cgs.edu.gr  
SMART ΤΜΗΜΑ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Σοφία Μαρίνου
Γραμματεία
smart@cgs.edu.gr  
JUVENTUS ATHENS ACADEMY Νέλη Κωνσταντινοπούλου
Γραμματεία
juventusacademy@cgs.edu.gr  
ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ   counsellingsupport@cgs.edu.gr  

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Εκπαίδευση Εξ Αποστάσεως

IB Diploma Programme

Οι προγραμματισμένες εξετάσεις (Mock Exams) για Δευτέρα 16/3 , Πέμπτη 19/3 και Δευτέρα 23/3 θα πραγματοποιηθούν από το σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες που θα αναρτήσουν οι καθηγητές στο Managebac.
Κατά το διάστημα που το σχολείο θα παραμείνει κλειστό οι καθηγητές και η διεύθυνση του IB Diploma Programme θα είναι στη διάθεση των μαθητών για κάθε απορία και βοήθεια.

Οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους μέσω Managebac ή μέσω email.

 

Γυμνάσιο/ IB Middle Years Programme

Eπικοινωνία Μαθητών – Καθηγητών & Εξ’ αποστάσεως Μάθηση & Διδασκαλία

Για την επικοινωνία μαθητών -καθηγητών θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Managebac, που ήδη αξιοποιούν οι μαθητές, καθώς και η εφαρμογή του Microsoft 365 ‘Teams’ από το προσωπικό email των μαθητών.

Οι καθηγητές ενημερώνουν τους μαθητές για το εκπαιδευτικό υλικό προς επεξεργασία και θα δίνουν οδηγίες. Επίσης,  η διαδικασία περιλαμβάνει συνεχής ανατροφοδότηση, online & μέσω μηνυμάτων (message thread).

Το υλικό και οι δραστηριότητες θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Οι καθηγητές μέσω Managebac θα ανεβάζουν καθημερινά το εκπαιδευτικό υλικό και οδηγίες σύμφωνα με πρόγραμμα μαθημάτων του τμήματος.

 

Δημοτικό/IB PYP

Επικοινωνία μαθητών-εκπαιδευτικών μέσω της πλατφόρμας ManageBac και της εφαρμογής Teams (Microsoft 365).

Στο πρώτο στάδιο προσαρμογής από την Πέμπτη 12 Μαρτίου, οι μαθητές μας ενημερώνονται μέσω μηνυμάτων ManageBac από τη Συντονίστρια τάξης καθημερινά με ανάρτηση εμπεδωτικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων για τα μαθήματα των Ελληνικών και των Μαθηματικών.

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα λαμβάνουν δραστηριότητες για τα μαθήματα της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και της Φυσικής σε ορισμένο χρόνο. Αντίστοιχα, θα λαμβάνουν υλικό για το μάθημα των Αγγλικών και της Β΄ ξένης γλώσσας.

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας Διοικητικών Υπηρεσιών – 11 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου

Οι Διοικητικές Υπηρεσίες του CGS θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 9:00 π.μ  – 15:00μ.μ 

To Tμήμα Εισαγωγής Νέων Μαθητών, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς της νόσου (Covid-19),  έχει  εφαρμόσει πρακτικές απομακρυσμένης εργασίας για το  προσωπικό, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Καθημερινά συντονίζονται ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις για το Ακαδημαϊκό πρόγραμμα όλων των επιπέδων, ενώ πραγματοποιούνται και τηλεδιασκέψεις γνωριμίας με υποψήφιους μαθητές με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων για συνεντεύξεις, αξιολογήσεις, ραντεβού όπως:

 • Online συνεντεύξεις σε μαθητές Α’ Λυκείου/ΙΒ MYP για εισαγωγή στο IB Diploma Programme
 • Ενημέρωση υποψήφιων γονέων μέσω Office 365
 • Γνωριμία και Αξιολογήσεις μαθητών μέσω εφαρμογών online επικοινωνίας

 

CGS Αdmissions

8:30 – 16:00

t: +30 2106030411

e: admissions@cgs.edu.gr

www.cgs.gr

Τρίτη 10 Μαρτίου

Κλειστά τα σχολεία για 14 ημέρες

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, για 14 ημέρες, για προληπτικούς λόγους με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Για λεπτομέρειες σχετικά με δραστηριότητες και συναντήσεις, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί, ή σχετικά με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα λάβετε οδηγίες από τη βαθμίδα στην οποία φοιτά το παιδί σας.

Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του CGS.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου θα λειτουργήσουν κανονικά μεταξύ 9:00π.μ – 15:00 μ.μ

Δευτέρα 09 Μαρτίου

Μέτρα Πρόληψης & Αναβολή Προγραμματισμένων Εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακοινώσεων περί ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού(2019-nCoV),  σας ανακοινώνουμε την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, των παρακάτω προγραμματισμένων εκδηλώσεων:

 • Student Led Conference ( Γ’, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ’ Δημοτικού/IB PYP), το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 12 Μαρτίου.
 • Ενημερωτικές Συναντήσεις  Γυμνασίου/ IB MYP & Γενικού Λυκείου, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την  Τετάρτη 11 Μαρτίου (9.00-14.00 και 17.30-20.30)  & την  Δευτέρα 16 Μαρτίου (17.30 -20.30).
 • Προγραμματισμένα Ραντεβού Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Α’ –Β’ Δημοτικού/IB PYP

Οι Ενημερωτικές Συναντήσεις των Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και της Α’ – Β’ Δημοτικού/IB PYP,  θα πραγματοποιηθούν online, μέσω εφαρμογής που διαθέτει η πλατφόρμα του Office 365. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία θα λάβετε με αναλυτική ενημέρωση από τις Γραμματείες των Βαθμίδων.

 

Μέτρα Πρόληψης

Πέραν των οδηγιών που περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας  που επισυνάπτεται, αλλά και των δράσεων – παρεμβάσεων κάθε βαθμίδας για την ενημέρωση των μαθητών  σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά τη διασποράς του κορωνοϊού, σας ενημερώνουμε επίσης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιπλέον από το CGS:

 • Απολύμανση των χώρων στις εσωτερικές πισίνες – Κυριακή 8 Μαρτίου & δύο φορές την εβδομάδα
 • Ψεκασμός με ειδικό διάλυμα απολύμανσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (πισίνες, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, εστιατόριο, κλπ).  δύο φορές την εβδομάδα
 • Kαθαρισμός των επιμέρους, λείων επιφανειών με ειδικό διάλυμα (θρανία, πόμολα, κουπαστές, αποδυτήρια, επιφάνειες στα σχολικά) – καθημερινά
 • Kαθαρισμός WC με ειδικό διάλυμα –μετά από κάθε διάλειμμα
 • Καθαρισμός WC με διάλυμα χλωρίνης νερού  1:10 – καθημερινά 
 • Ψεκασμός με ειδικό διάλυμα στα στρώματα της ενόργανης – καθημερινά
 • Τοποθέτηση επιτοίχιων συσκευών αντισηπτικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους
 • Τοποθέτηση επιτοίχιων συσκευών αντισηπτικού στις τάξεις του Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού
 • Τοποθέτηση επιτοίχιων συσκευών αντισηπτικού στις τάξεις της Β’ & Γ’ Δημοτικού – έως αύριο, Τρίτη 10 Μαρτίου
 • Σταδιακή τοποθέτηση αντισηπτικού σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας των επιπέδων – μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας

 

Tέλος, σας ενημερώνουμε πως βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όσο και με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι αποτελούν τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας οποιασδήποτε σχολικής μονάδας.

 

03 Μαρτίου

7 συμβουλές για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

27 Φεβρουαρίου

Ανακοίνωση για όσους έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση του ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ 2019-nCoV

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, ως προς τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο ΚΟΡΟΝΑΪΟ 2019-nCoV στις σχολικές μονάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, εργαζόμενοι κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε ΧΩΡΕΣ με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι από ΧΩΡΕΣ με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

Προκειμένου να προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα παρακαλούμε να μας ενημερώσουν όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού, όπως και στην περίπτωση που νοσήσει κάποιος από τον νέο ΚΟΡΟΝΑΪΟ 2019-nCoV και παραμείνει εκτός σχολείου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

26 Φεβρουαρίου

Ενημέρωση σχολικής κοινότητας σχετικά με προληπτικά μέτρα για τον κοροναϊό Covid 19

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι το CGS έχει λάβει μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό Covid 19 για το σύνολο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου και τηρεί στο σχολικό περιβάλλον τους κανόνες υγιεινής που έχει υποδείξει το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το CGS έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και απολύμανσης- καθαρισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Αντίστοιχα, οι μαθητές μας ενημερώνονται από τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς για τα μέτρα προφύλαξης τόσο εντός της τάξης, όσο και στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Για μελλοντικές δράσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικά ταξίδια και  τυχόν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα του CGS, θα ενημερώνεστε από τη Γραμματεία της εκπαιδευτικής βαθμίδας που φοιτά το παιδί σας.
Μπορείτε να ενημερωθείτε ειδικότερα από τα ακόλουθα προτεινόμενα links:

Χρήσιμα link:
Οδηγίες πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας:
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6652-odhgies-prostasias-apo-anapneystikh-loimwksh-apo-to-neo-koronaio?fbclid=IwAR10TatxLVP0vqtM78JklZg1PdEmNfT8Zi9sfbHy6brf5-Rqr29B3TfrLMM

Iστοσελίδα του ΕΟΔΥ με αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κ.α.: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

 

Log in with your credentials

Forgot your details?