Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία | Αcademia social sciences 2024

Η φωτογραφία δεν είναι μετείκασμα, αντιγραφή της πραγματικότητας, αλλά δημιούργημα του μυαλού μας. Η φωτογραφία είναι ό,τι επιλέγουμε εμείς θεληματικά από τον περίγυρο να απομονώσουμε, ή ό,τι στήνουμε εντός του, δίνοντας έτσι στην εικόνα που διαλέξαμε ένα κατ’ αρχάς σκοτεινό ή φανερό νόημα”.

Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

 

Η πλαισίωση στη φωτογραφία, επανανοηματοδοτεί τον κόσμο, γιατί έχει μεσολαβήσει το μέσο (η φωτογραφική μηχανή και ο προγραμματισμός της), η τεχνική και το μυαλό του φωτογράφου με την πρόθεσή του, ή η διάθεσή του. Η φωτογραφία δεν είναι ο κόσμος αλλά ένα νόημα του κόσμου. Κάθε φωτογραφία είναι μια πρόταση για το πώς βλέπει ο δημιουργός της τον κόσμο και ταυτόχρονα για το πώς βλέπει τη Φωτογραφία. Το αληθινό περιεχόμενο μιας φωτογραφίας είναι αόρατο, γιατί προέρχεται από ένα παιχνίδι, όχι με τη μορφή, αλλά με το χρόνο! Η μόνη απόφαση που μπορεί να πάρει ο φωτογράφος αφορά στη στιγμή που επιλέγει να απομονώσει. Ωστόσο, αυτός ο προφανής περιορισμός δίνει στη φωτογραφία τη μοναδική της δύναμη να επικαλείται αυτό που περικλείεται στο κάδρο κι αυτό που δεν φαίνεται. Μια φωτογραφία παραπέμπει σε πράγματα που έζησε ο φωτογράφος, σε άλλα που φαντάστηκε, αλλά κυρίως σε φωτογράφους που αγάπησε. Ο θεατής αναζητεί και αυτός παρόμοιες συγκινήσεις σε μνήμες της δικής του ζωής. Κι αν οι γνώσεις του το επιτρέπουν, θα μπει και αυτός στο παιχνίδι των φωτογραφικών αναφορών.

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες του προγράμματος CGS Academia junior & senior στο πλαίσιο της διάλεξης που πραγματοποίησε στις 11 Απριλίου η Βάνια Σύρμου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο του CGS και συγγραφέας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης της φωτογραφίας και είδαν μια σειρά φωτογραφιών διάσημων φωτογράφων που έμειναν στην ιστορία, μαθαίνοντας παράλληλα την «ιστορία» που κρυβόταν πίσω από αυτές. Στη συνέχεια, αφού συζητήθηκε η φωτογραφία ως «αφηγηματικό γεγονός», πραγματοποιήθηκε εργαστήριο δημιουργικής γραφής κατά το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν με ενθουσιασμό μικρά πεζά και ποιήματα αντλώντας έμπνευση από προσωπικές ή καλλιτεχνικές φωτογραφίες που τους δόθηκαν.

Log in with your credentials

Forgot your details?