Η Λέσχη των Βιβλιοφάγων

Η Λέσχη των Βιβλιοφάγων βοηθάει τους μαθητές να κάνουν την απόλαυση του διαβάσματος καθημερινή συνήθεια!

Αν τους αρέσει η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, τότε μπορούν να γίνουν μέλη της Λέσχης των Βιβλιοφάγων. Πώς; Εύκολα και Διασκεδαστικά!!!

  • Επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου υπάρχουν τα ειδικά καλάθια για τους βιβλιοφάγους της κάθε τάξης. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται τα επιλεγμένα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των βιβλίων για τους βιβλιοφάγους. Η λίστα αυτή, που είναι διαφορετική για κάθε τάξη και ανανεώνεται κάθε χρόνο, περιέχει πάνω από 30 βιβλία, επιλεγμένα με προσοχή, ώστε να ταιριάζουν στην ηλικία των μαθητών, να είναι ποιοτικά και να ανήκουν σε διάφορα είδη: κλασική λογοτεχνία και νεότερη εκδοτική παραγωγή, μυστήριο και χιούμορ, ιστορία ή περιπέτειες… έτσι όλοι βρίσκουν κάτι που τους αρέσει.
  • Επιλέγουν ένα από αυτά και το δανείζονται.
  • Τελειώνοντας το διάβασμα του κάθε βιβλίου το επιστρέφουν στη Βιβλιοθήκη και δίνουν μια μικρή συνέντευξη στις κυρίες της βιβλιοθήκης, συζητώντας σχετικά με το περιεχόμενό του. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, το βιβλίο δηλώνεται στην καρτέλα τους. Μόλις συμπληρώσουν τρία βιβλία στην καρτέλα, γίνονται μέλη της λέσχης των Βιβλιοφάγων!
  • Ως μέλη μπορούν να λάβουν μέρος σε όλες τις δράσεις της Λέσχης όπως επισκέψεις σε εκθέσεις βιβλίου, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλους χώρους σχετικούς με το βιβλίο, συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια, κλπ.

Στο τέλος της χρονιάς ως μέλη της Λέσχης συμμετέχουν στη Γιορτή των Βιβλιοφάγων. Στη γιορτή αυτή γνωρίζουν συγγραφείς, ακούνε ιστορίες και βραβεύονται ως χρυσοί, αργυροί ή χάλκινοι βιβλιοφάγοι, ανάλογα με τον αριθμό των βιβλίων που έχουν διαβάσει.

Χρυσοί βιβλιοφάγοι θεωρούνται όσοι έχουν διαβάσει από 15 βιβλία και πάνω.
Αργυροί βιβλιοφάγοι θεωρούνται όσοι έχουν διαβάσει από 10 μέχρι 14 βιβλία.
Χάλκινοι βιβλιοφάγοι θεωρούνται όσοι έχουν διαβάσει από 6 μέχρι 9 βιβλία.

Από πέρυσι καθιερώθηκε και το μεγάλο βραβείο του Διαμαντένιου βιβλιοφάγου που μπορούν οι μαθητές να κερδίσουν, για τη διαρκή τους αγάπη για τα βιβλία, στο τέλος της ΣΤ΄ Δημοτικού, αν από την Α΄ μέχρι και τη ΣΤ΄ είναι χρυσοί ή αργυροί βιβλιοφάγοι.

  • Οι μαθητές μπορούν ακόμα να κερδίσουν και το Βραβείο του Δημιουργικού Βιβλιοφάγου, παρουσιάζοντας τρείς ή περισσότερες δημιουργικές δραστηριότητες σε σχέση με κάποιο από τα βιβλία που έχουν διαβάσει (λ.χ. γράφουν τη γνώμη τους για το βιβλίο, ζωγραφίζουν κάτι σχετικό). Μπορούν ακόμα να γράψουν ένα δικό τους παραμύθι ή ποίημα, ή να κάνουν κάτι άλλο που προτείνουν εκείνοι, αν έχουν κάποια πρωτότυπη ιδέα. Τα έργα τους αναρτώνται στο ταμπλό της βιβλιοθήκης και, ποιος ξέρει… ίσως μπορέσουν, στη γιορτή των βιβλιοφάγων, να παρουσιάσουν κι αυτοί μια δική τους ιστορία!

Log in with your credentials

Forgot your details?