3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΡΙΩΝ ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

 

Το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2017 ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου με τη συνοδεία των καθηγητών Β. Αντωνόπουλου (Θεολόγου) και Ν. Μοσχοβίτη (Φυσικού) μετέβη στην πόλη της Ξάνθης προκειμένου να συμμετάσχει στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας, που διοργάνωσε για τρίτη φορά το 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανώλης Ανδρόνικος», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και την οργανωτική στήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού.

Το Συνέδριο αυτό το οποίο είχε γενικό τίτλο: «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», έδινε τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, αφού μελετήσουν και επεξεργαστούν ποικιλία θεμάτων που άπτονται όλου του φάσματος της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του σύγχρονου κόσμου (τέχνη, πολιτισμός, κοινωνικά ζητήματα, ρατσισμός, βιοηθική κα.) να παρουσιάσουν την τελική τους εργασία ενώπιον της ολομέλειας του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν γύρω στα 60 σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια) από όλη την Ελλάδα. Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα από τους/τις μαθητές/τριες, πάνω από όλα όμως συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός της παρουσίασης θαυμάσιων εργασιών από μαθητές/τριες που προέρχονταν από νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, με τις περιορισμένες συγκριτικά με τις μεγάλες πόλεις, δυνατότητες στην πρόσβαση της γνώσης (βιβλιοθήκες, χώροι μελέτης και έρευνας, κ.λπ.).

Οι μαθητές/τριες του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας επέλεξαν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν το ζήτημα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στο Άουσβιτς, καθώς και το γενικότερο προβληματισμό που ήγειρε και διαρκώς εγείρει το εφιαλτικό αυτό γεγονός στο σύγχρονο άνθρωπο.

Το θέμα χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος το οποίο είχε τίτλο: Άουσβιτς: οι ακραίες συνέπειες της άρνησης του Άλλου, εξετάστηκε η ιστορία του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς καθώς και η τελική λύση του λεγόμενου εβραϊκού ζητήματος, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο του Βανζέε το 1942 από τους ναζί. Σκοπός της συγκεκριμένης παρουσίασης δεν ήταν απλώς η παράθεση ιστορικών και άλλων πληροφοριών για την ύπαρξη του στρατοπέδου αυτού, όσο η δημιουργία ενός βαθύτερου προβληματισμού σχετικά με το πού μπορεί να φτάσει το κακό που κρύβει μέσα της η ανθρώπινη φύση. Στην περίπτωση των εγκληματιών ναζί η άρνηση του Άλλου έφτανε μέχρι τον ολοκληρωτικό αφανισμό του, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθεί Άλλος, διαφορετικός, Εβραίος δηλαδή και κυρίως, αλλά και τσιγγάνος, ομοφυλόφιλος κα.

Την παρουσίαση στο μέρος αυτό έκαναν οι: Άννα Αναστασοπούλου, ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Λιαργκόβας.

Το δεύτερο μέρος που είχε τίτλο: Ολοκαύτωμα: η ακραία σιωπή του Θεού, είχε σκοπό να εξετάσει και να θέσει προς συζήτηση και προβληματισμό τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα και πρωτίστως το αδυσώπητο ερώτημα που έθεσαν κραυγάζοντας οι πιστοί Εβραίοι -αλλά και γενικότερα οι πιστοί άλλων θρησκειών- για το πού βρισκόταν ο παντοδύναμος και πανάγαθος Θεός, όπως τον παρουσιάζουν οι βιβλικές θρησκείες, όταν συνέβαινε το ανήκουστο αυτό γεγονός, τής, χωρίς κανένα απολύτως λόγο, εξόντωσης εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία ή απουσία του Θεού, όπως εκφράστηκε μέσα από τη σιωπή Του, πώς ανέχτηκε τέτοιο αναίτιο κακό, ή όπως το διατύπωσε ο φιλόσοφος Χάνς Γιόνας, τί είδους Θεός μπορούσε να επιτρέψει κάτι τέτοιο; βασανίζουν και θα βασανίζουν στον αιώνα τον άπαντα τον σκεπτόμενο άνθρωπο κάθε εποχής.

Την παρουσίαση εδώ έκαναν οι: Ίλια Γιακουμάκη, Χρήστος Μπίλιος και Κωνσταντίνος Καραφωτάκης.

Η παρουσίαση των εργασιών από τους συγκεκριμένους μαθητές/τριες υπήρξε εξαιρετική, ενώ τα θέματα και ο τρόπος που τα παρουσίασαν, προκάλεσαν μεγάλο και γόνιμο προβληματισμό στο μαθητικό ακροατήριο. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και επιπλέον, για το γεγονός ότι η γενικότερη παρουσία κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου καθώς και η όλη συμπεριφορά τους στο ταξίδι ήταν άψογη.

                        Βασίλης Αντωνόπουλος-Θεολόγος, Νίκος Μοσχοβίτης-Φυσικός

Log in with your credentials

Forgot your details?