Γ’ Γυμνασίου-ΜΥP 4 | ΜΥP + Προτάσεις για Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

Γλώσσα & Λογοτεχνία / MYP Language & Literature

Α. Βιβλία

Για τους μαθητές/τριες της Γ΄ γυμνασίου προτείνεται το έργο της Διδώς Σωτηρίου «Οι επισκέπτες» , στο οποίο ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα είναι η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου, η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας της μελέτησαν οι μαθητές/τριες στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Επίσης προτείνεται το θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος γάμος» , εκδόσεις Κέδρος, με το οποίο θα ασχοληθούν κατά το β΄τετράμηνο.

Οι μαθητές/τριες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην ανάγνωση λογοτεχνικών έργων, μπορούν να διαβάσουν το θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» , καθώς και το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία», ένα κλασικό έργο στο είδος του, που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη τους .

Αρκετοί από τους μαθητές/τριες έχουν ήδη ασχοληθεί με αδίδακτα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη από τους δύο τόμους των έργων του που μελέτησαν στην τάξη, στα πλαίσια των διαμορφωτικών ομαδικών εργασιών του ΜΥΡ. Οι μαθητές αυτοί αλλά και όποιοι επιθυμούν να εμβαθύνουν σε αυτό το είδος λόγου, μπορούν να ολοκληρώσουν την ανάγνωση των ποιητικών κειμένων του Κ.Π.Καβάφη και, στη συνέχεια, να διαβάσουν τα ποιήματα του Κ.Καρυωτάκη, για τα οποία έχουν γίνει αναφορές και σχετικές συγκρίσεις στην τάξη.

 

Β. Θεατρικές  Παραστάσεις

1. Εφηβικό Θέατρο Εντός  Των  Τειχών – Αριστοφάνη, “Νεφέλες

Link: http://nkt.gr/play/180/nefeles/

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) και το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας» (Αντιγόνη του Σοφοκλή), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη παρουσιάζει στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τις Νεφέλες του Αριστοφάνη.

Τι θέλει ένας νέος να μάθει; Τι θεωρεί ένας «μεγάλος» ότι πρέπει ένας νέος να ξέρει; Ποιο εκπαιδευτικό σύστημα καλύπτει και τις δύο ανάγκες; Μια επί σκηνής φιλοσοφική και πολιτειακή συζήτηση για το δίκαιο και το άδικο, το απαραίτητο και το άχρηστο, για το συντηρητισμό και την προοδευτικότητα, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα, ενός γιου και δύο συστημάτων εκπαίδευσης. Μια παράσταση για την παιδεία, για την ανάγκη ανάπτυξης των δεξιοτήτων, της οξυδέρκειας, της κριτικής ικανότητας, της κοινωνικής χειραφέτησης.

 

2. Αστροφεγγιά , Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Θέατρο Χώρα

Link: ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ

 

Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Οι παράλληλες ιστορίες μιας παρέας νέων παιδιών, οι έρωτες, τα όνειρα, οι συγκρούσεις τους με φόντο μια ομιχλώδη και δραματική εποχή για την ελληνική ιστορία.

 

3.”Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο”, Θέατρο ‘Αλφα

Link: http://nkt.gr/play/180/nefeles/

Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους σε ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων.

 

 

Διαδίκτυο

1.Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-istoria-a-c/g04-web/section8/home.htm

 

2.Δραστηριότητες ιστορίας

http://www.bbc.co.uk/history/interactive/games/

 

3. Δραστηριότητες γεωγραφίας

http://www.sheppardsoftware.com/European_Geography.htm

 

4. Το σύμπαν

http://htwins.net/scale2/

 

5. Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα

http://www.solarsystemscope.com/scope.swf

 

6. Χάρτες

http://www.sheppardsoftware.com/European_Geography.htm

 

7. A brief history of cartography and maps.

https://www.youtube.com/watch?v=fLdvInDrQ2c

Πειραματικές Επιστήμες / Sciences

Βιβλίο:

George Johnson. Τα δέκα πιο όμορφα πειράματα. Εκδόσεις: Μεταίχμιο.

 

Επίσκεψη:

Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο).

Link: http://www.eugenfound.edu.gr

Σχεδίαση / Design

Έκθεση

Υβρίδια: Στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση. Μία έκθεση που περιλαμβάνει καλλιτεχνικά έργα και εργαστήρια που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία και υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1745/

 

Εργαστήριο:

Utech lab Ίδρυμα Ευγενίδου: ένα εργαστήριο Τεχνολογίας, όπου μπορείτε να πειραματιστείτε με τις σύγχρονες τεχνολογίες και να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας στο 3D Printing, το Animation, τη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό.

http://eugenweb3.eugenfound.edu.gr/utech/index.php?lang=el

Log in with your credentials

Forgot your details?