A΄ Λυκείου-ΜΥP 5 | MYP + Προτάσεις για Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

Γλώσσα & Λογοτεχνία / Language & Literature

Θέατρο

1.«Ήταν όλοι τους παιδιά μου», του Άρθουρ Μίλλερ, Θέατρο «Εμπορικόν».

Link: www.mytheatro.gr/Θέατρο/Εμπορικόν

Το έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της αμερικάνικης δραματουργίας της μεταπολεμικής περιόδου, μια σύγχρονη τραγωδία που έλκει την καταγωγή της από το αρχαίο ελληνικό δράμα και τον Ίψεν. Το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», γραμμένο το 1947 –η πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα δόθηκε την ίδια χρονιά από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν – ανακινεί θέματα όπως η προσωπική ευθύνη, η συλλογική ενοχή, το δημόσιο συμφέρον, το έγκλημα και η τιμωρία μέσα από την ιστορία μιας συνηθισμένης αμερικανικής οικογένειας. Ο Άρθουρ Μίλλερ πλέκει αριστοτεχνικά τα νήματα της ζωής των ηρώων του σε ένα συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό έργο.2.Δράμα των Κ. Γάκη, Αθ. Μουστάκα, Κ. Μπιμπή Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους σε ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα Μουσική-Ήχοι : Άγγελος Τριανταφύλλου Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός , Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Δανάη Επιθυμιάδη , Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Τζαβάρας , Ιωάννα Πιατά .

 

2. Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο , Θέατρο Άλφα.

Link: www.thealpha.gr/

Δράμα των Κ. Γάκη, Αθ. Μουστάκα, Κ. Μπιμπή Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους σε ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Ερμηνεύουν: Αθ. Μουστάκα, Κ. Μπιμπής.

 

3.Αστροφεγγιά, του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Θέατρο Χώρα.

Link: www.theatrochora.gr/parastaseis/

Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Οι παράλληλες ιστορίες μιας παρέας νέων παιδιών, οι έρωτες, τα όνειρα, οι συγκρούσεις τους με φόντο μια ομιχλώδη και δραματική εποχή για την ελληνική ιστορία.

4. «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, Θέατρο Στέγη, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Link: http://www.sgt.gr/gre/SPG1017

Ένα από τα πιο σπουδαία διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού, Ο Μοσκώβ-Σελήμ, ένα έργο-ύμνος στον άνθρωπο και τη φιλία, ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου. Το διήγημα, με φόντο τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του ύστερου 18ου αιώνα, αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί την επιβεβαίωση και τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Γυρίζοντας στην πατρίδα του, ζει απομονωμένος. Η καρδιά του ελαφραίνει όταν μοιράζεται την ιστορία του με έναν Έλληνα στρατιώτη που επιθυμεί να τον ακούσει. Ο Μοσκώβ-Σελήμ είναι η ανάγκη της αποδοχής, η μοναξιά ενός ανθρώπου που η κοινωνία τον θεωρεί «τρελό», η ιστορία ενός αντιήρωα. Ένα έργο υψηλής ψυχογραφικής ανάλυσης, βαθιά αντιπολεμικό, ένα κείμενο για την αγωνία της ταυτότητας και τις συνεχείς διαψεύσεις, ένα διήγημα που αναδεικνύει τον πλούτο και την περιπέτεια της γλώσσας μας.

Συντελεστές της παράστασης Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος Σκηνικά & Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς Φιλολογικός σύμβουλος / Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής, Γιώργος Φριντζήλας

'Ατομο & Κοινωνία

Ιστορικά Μυθιστορήματα

1.«Επτά φορές το δαχτυλίδι»,Ισμήνη Καπάνταη

2. «Απειρωτάν και Τούρκων»,Ισμήνη Καπάνταη

3. «Η ζωή εν Τάφω»,Σ .Μυριβήλη 4. «Ματωμένα Χώματα», ΔιδώΣωτηρίου

5. «Με ενάντιους ανέμους»,Α Γκέρτσου-Σαρρή

6. «Ούτε το όνομά μου»,Thea Halo

7. «Δύσκολοι Καιροί».Κ Ντίκενς

8. «Περσέπολις: μια αληθινή ιστορία», Μαργιάν Σατραπί

9. «Καλημέρα ελπίδα»,Αγγελική Βαρελλά

Διαδίκτυο

1.Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842

http://www.athenscitymuseum.gr/gr/efarmoges/athens-1842/

 

2. Χρονολόγιο των Αθηνών

http://www.athenscitymuseum.gr/gr/efarmoges/xronologio/

 

3. “Ταίριαξέ το”, βρες τα μυστικά της πολης των Αθηνών

http://www.athenscitymuseum.gr/gr/ekpaideutika/tairiaxe-to/

 

Επισκέψεις

1.Μουσείο Μπενάκη Η συλλογή των ιστορικών κειμηλίων ανασυνθέτει τον ιστορικό και πνευματικό βίο της νεότερης Ελλάδας από τα τέλη του1 8ου αιώνα και εξής

http://www.benaki.gr/index.asp?id=1010104&lang=gr

 

2.Εθνικό και ιστορικό μουσείο Περιήγηση στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που αφορούν τη νεότερη ελληνική ιστορία

http://www.nhmuseum.gr/

 

3. Βουλή των Ελλήνων έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας: η πορεία του στο χρόνο”

http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=110I375I1107I646I452770

Πειραματικές Επιστήμες / Sciences

Βιβλίο:

Δημήτρης Νανόπουλος. Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο. Εκδόσεις: Πατάκης.

 

Επίσκεψη:

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Link: http://www.cres.gr/kape/index.htm

Σχεδίαση / Design

Έκθεση

Υβρίδια: Στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση. Μία έκθεση που περιλαμβάνει καλλιτεχνικά έργα και εργαστήρια που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία και υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας.

Link: http://www.sgt.gr/gre/SPG1745/

Εργαστήριο:

Utech lab Ίδρυμα Ευγενίδου: ένα εργαστήριο Τεχνολογίας, όπου μπορείτε να πειραματιστείτε με τις σύγχρονες τεχνολογίες και να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας στο 3D Printing, το Animation, τη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό.

Link: http://eugenweb3.eugenfound.edu.gr/utech/index.php?lang=el

Log in with your credentials

Forgot your details?