Απρίλιος 2024
Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC)
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Απριλίου
Η επιστημονική μέθοδος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστημονικής έρευνας, παρέχοντας μια δομημένη προσέγγιση για την υποβολή ερωτήσεων, τη διαμόρφωση υποθέσεων, τη διεξαγωγή πειραμάτων και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές όχι μόνο αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση των εννοιών της πειραματικών επιστημών, αλλά αναπτύσσουν επίσης κρίσιμες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ακαδημαϊκή και προσωπική τους ανάπτυξη.
Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται αναλυτικά και κριτικά, να προσεγγίζουν τα προβλήματα συστηματικά και να βγάζουν συμπεράσματα βασισμένα σε στοιχεία. Γίνονται ικανοί στο σχεδιασμό πειραμάτων, τη συλλογή και την ερμηνεία δεδομένων και την αποτελεσματική κοινοποίηση των ευρημάτων τους. Αυτές οι δεξιότητες δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στην επιστήμη, αλλά μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και πραγματικών καταστάσεων.
Επιπλέον, η επιστημονική μέθοδος καλλιεργεί την περιέργεια και ενθαρρύνει μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης και εξερεύνησης. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αμφισβητούν τον κόσμο γύρω τους, να αναζητήσουν νέες γνώσεις και να συμβάλουν στην επιστημονική πρόοδο.
Στις 19-20 Απριλίου, το CGS είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα από τα κορυφαία μαθητικά συνέδρια, το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC), που έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Πέντε ομάδες μαθητών (Β’ Γυμνασίου/MYP3, Γ’ Γυμνασίου/MYP4 και Α’ Λυκείου/MYP5), από τρεις επιστημονικούς τομείς (Φυσική-Χημεία-Βιολογία) παρουσίασαν τις εργασίες που ήταν το αποτέλεσμα πρωτότυπων πειραμάτων, στατιστικών μελετών και κατασκευής μακέτας.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί (Δήμητρα Ζουδίου-Βιολόγος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Φυσικός, Μαρία Γκρίτζαλη- Χημικός, Μάκης Παπαχριστόπουλος-Φυσικός και Φίλιππος Τσιμπρης-Φυσικός) καθοδήγησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική παρουσία του σχολείου μας , ανάμεσα σε 550 μαθητές και 40 ιδιωτικά/δημόσια σχολεία.
Μεγάλη επιτυχία, αλλά και αποτέλεσμα της προσπάθειας, αποτέλεσε το γεγονός ότι το σχολείο μας κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον τομέα Τεχνολογίας (στις συνεδρίες της Χημείας), με την ομάδα της κας Μαρίας Γκρίτζαλη και τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου: Ραφαηλία Ζαχαράκη, Άγγελο Ράλλη, Χρήστο Σκυλογιάννη και Νικόλα Τριμανδύλη και τίτλο εργασίας: Κατασκευή Φίλτρων Νερού από υλικά καθημερινής χρήσης και μελέτη ποιότητάς του.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!
Τις εργασίες των μαθητών και μαθητριών μπορείτε να δείτε εδώ: