Σε κάθε «διαφορετική» φωνή κρύβεται μια μοναδική ομορφιά

IB MYP Service as Action / Autism Awareness

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και αφιερώνεται σε δράσεις με στόχο την αποδοχή και τη συμπερίληψη των ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Την Τρίτη 23 Απριλίου οι μαθητές της Α’ Λυκείου (IB MYP5) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή ομιλία αφιερωμένη στον αυτισμό. Οι ομιλητές μας, Νικόλας Τσιγάντες, Μάκης Τσιγάντες και Νίκος Παγίδας ανέδειξαν την αόρατη αυτή αναπηρία προσφέροντας διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες στους μαθητές μας.

Ο Νικόλας Τσιγάντες είναι ένας νέος στο φάσμα του αυτισμού. Είναι ταλαντούχος μουσικός και πτυχιούχος αριστούχος στα κλασσικά κρουστά συμφωνικής και φιλαρμονικής ορχήστρας. Επιπλέον, είναι χρυσός Παραολυμπιονίκης στο άθλημα του Καγιάκ. Ο Νικόλας μίλησε στους μαθητές μας για όσα έχει καταφέρει στη ζωή του αλλά και για το πώς βιώνει τον αυτισμό στην καθημερινότητα του. Ο Μάκης Τσιγάντες, πατέρας του Νικόλα και μουσικοσυνθέτης, μοιράστηκε την εμπειρία του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης, παρουσίασε τη μουσική του σύνθεση «Στο φάσμα της ψυχής», αναδεικνύοντας πώς η τέχνη μπορεί να δώσει φωνή στους ανθρώπους και να φωτίσει ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Τέλος, ο Νίκος Παγίδας, εργοθεραπευτής και εμπνευστής της ιδέας του nevronas.gr εξήγησε στους μαθητές πώς μπορούν να κατανοήσουν και να στηρίξουν ανθρώπους με αυτισμό με στόχο μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία.

Αυτή η ομιλία μας έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τον πραγματικό πλούτο που μας χαρίζει η διαφορετικότητα. Άλλωστε, ο Νικόλας Τσιγάντες είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι σε κάθε «διαφορετική» φωνή κρύβεται μια μοναδική ομορφιά.

Log in with your credentials

Forgot your details?