Οι μαθητές … των σπηλαίων | Δράση της Γ’ Δημοτικού στο μάθημα της Ιστορίας

Η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και ομάδες ανθρώπων είναι ένα θέμα που απασχόλησε την ανθρωπότητα από τα χρόνια των δεινοσαύρων, εκατομμύρια χρόνια πριν. Πώς κατάφερε ο άνθρωπος των σπηλαίων να επικοινωνήσει και να συνδιαλεγεί με τους συντρόφους του;

Τότε στα χρόνια της προϊστορίας, στην παλαιολιθικη εποχη, που ο άνθρωπος δε γνώριζε τη γραφή πως επικοινωνούσε; Η “νοηματική γλώσσα”, η γλώσσα του σώματος, ήταν ένας τρόπος. Ένας άλλος τρόπος ήταν η ζωγραφική στους βράχους, οι βραχογραφίες, που αποτέλεσαν και το βασικό μέσο πληροφόρησης για τη μακρινή εκείνη ιστορικη περίοδο. Οι πρωτόγονοι, οι προϊστορικοί άνθρωποι με το κάρβουνο από τη φωτιά ξεκίνησαν να σχεδιάζουν στα βράχια των σπηλαίων. Ζωγράφιζαν θέματα από την καθημερινότητά τους: τη φωτιά, τα ζώα, σκηνές από το κυνήγι, δέντρα, φυτά … κι όλα αυτά με ακανόνιστα σχήματα, καθώς γύρω τους στη φύση δεν υπήρχαν γεωμετρικά σχήματα. Τα σχέδια αυτά αποτέλεσαν, όχι μόνο τον διάλογο μεταξύ των πρωτόγονων, αλλά και τον διάλογο του χθες με το σήμερα, του παρελθόντος με το παρόν. 

Οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού ΙΒ/ΡΥΡ έγιναν οι μικροί ζωγράφοι των βράχων. Έφτιαξαν τις δικές τους βραχογραφίες είτε χρησιμοποιώντας σκιές ματιών, ναι καλά διαβάσατε νέα πρωτοτυπη τεχνική, είτε κηρομπογιές. Προσπάθησαν να αποδώσουν πιστά με τα έργα τους τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των “προγόνων” τους. Και τα κατάφεραν!

Η δραστηριότητα και δράση αυτή έγινε αποδεκτή με περιεργεια αρχικα και με ενθουσιασμό τελικά. Το αποτέλεσμα εξέπληξε και τα ίδια τα παιδιά μας, που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι με υλικά μακιγιάζ μπορούν να δημιουργήσουν θαυμαστά έργα τέχνης. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και η χαρά τους απερίγραπτη. Τα ίδια τόνισαν ότι όχι μόνο διασκέδασαν και δημιούργησαν, αλλά έμαθαν παράλληλα ιστορία και εμπεδώσαμε αυτά που είχαν ακούσει.

Log in with your credentials

Forgot your details?